Startpagina Tuin

Tuin

Tuin

Wacht niet met tegelwippen tot de zomer

Tuin Ontharden, vergroenen, tegelwippen: geveltuintjes worden steeds populairder in Vlaanderen. Niet alleen brengen ze kleur en leven in de vaak grijze, versteende straten, ze dragen ook bij aan een beter klimaat en een gezondere leefomgeving.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Bladeren: opruimen, laten liggen of composteren?

Bladeren zijn het zout en peper van de natuur. Bij het ontluiken in de lente kleuren ze de natuur opnieuw groen, in de zomer zorgt hun schaduw voor de nodige afkoeling en in de herfst zetten ze met hun vaak schitterende roodgele tinten de natuur in vuur en vlam. Dankzij de natte zomer en de zachte temperaturen van de afgelopen weken kunnen we dit jaar extra lang van dit schouwspel genieten.

Potchrysant als favoriete kerkhofbloem en alternatieve najaarsbloeiers

Allerzielen, het feest van alle zielen, is in België en enkele buurlanden onlosmakelijk verbonden met de chrysant. In de weken voorafgaand aan Allerheiligen en Allerzielen worden tienduizenden chrysanten verhandeld, die de vaak troosteloze kerkhoven op deze feestdagen omtoveren tot kleurrijke tuinen als eerbetoon aan onze dierbare overledenen.

Witloof nu forceren, straks genieten

De teelt van witloof verloopt in 2 fasen. Tijdens het groeiseizoen wordt de witloofwortel vollegronds geteeld. Vóór de winter worden de wortelen geoogst en eventueel gekoeld bewaard. De tweede fase van de witloofteelt bestaat uit het forceren van de wortels, ingegraven in de grond of op water (hydrocultuur). Op witloofbedrijven wordt, op de zomermaanden na, praktisch jaarrond geforceerd, waardoor witloof bijna gedurende het hele jaar te koop is.

Gerichte bestrijding kan erger voorkomen voor buxus

De moedige tuiniers die hun buxus jaar na jaar blijven verzorgen, hadden het ook in de afgelopen natte maanden niet onder de markt. Al vanaf eind mei was er in vele tuintjes beginnende aantasting van de schimmel calonectria. Ook de buxusmot zorgde voor de nodige overlast, hoewel ik de indruk had dat er dit jaar minder motten waar te nemen vielen, misschien net wel door het natte weer.

Skimmia: het ‘vier-seizoenenwonder’

De skimmia is een echte terrastopper. Al in de late zomer verschijnen de decoratieve bloemknoppen in grote, opvallende pluimen, die de ganse herfst en winter aan de plant blijven zitten. In april-mei gaan de knoppen open en bloeit de skimmia met wit-roze bloemen.

Meest gelezen

Taxus: een haag voor het leven

Bij het begin van het plantseizoen zetten we graag de inheemse, groenblijvende en sterke ‘Taxus baccata’ in de kijker. Deze conifeer wordt meestal toegepast als haagplant of als in vorm gesnoeide solitair en houdt van ons vochtige, zachte klimaat met zijn zachte winters.

Kruiden kennen heel wat toepassingen

De natuur heeft ons zoveel te bieden, maar generatie na generatie verliezen we steeds meer voeling met de natuur en met de rijkdom die ze ons te bieden heeft. De medische toepassing van kruiden was en is nog steeds een van de belangrijkste, maar ze werden en worden nog voor heel wat andere toepassingen gebruikt.

Hoe ziektes voorkomen en bestrijden in je moestuin?

Warmte, vocht en een waardplant, meer hebben schimmels niet nodig om zich ongebreideld te vermeerderen. Zomerse temperaturen en enkele sappige regenbuien of een onweersbui zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor schimmels en andere ziekteverwekkers, die er de oorzaak van kunnen zijn dat gezonde planten plots ziek worden en volledig of deels afsterven. Een goede diagnose en gepast ingrijpen kunnen dan de schade beperken.

Tuinaannemer Wilhelm Desmyter: “Ik zie mezelf eerder als arbeider dan als manager”

Wilhelm Desmyter runt in Dilbeek Hortum & Arbor, een bedrijf dat vooral actief is in tuinonderhoud en boomverzorging. Hij is een eerder ‘kleine’ tuinaannemer, maar zeer begaan met de sector. Verder is hij ook bestuurslid in en VLAM-vertegenwoordiger voor de sectororganisatie Groen Groeien. We gingen bij een klant van hem langs waar hij maaiwerken uitvoerde.

De tuin als buitenruimte van je woning

Groen Groeien profileert zich als dé vereniging voor Vlaamse tuinaannemers. Ze is een onderdeel van AVBS, de sierteelt- en groenfederatie binnen Boerenbond. Jan Belaen en Wouter de Smet zijn naast gepassioneerde tuinaannemers ook ondervoorzitters van Groen Groeien. We spraken met hen over belangenverdediging en trends in de tuinaanlegsector, die duidelijk in de lift zit.