Vernietig besmettingshaarden in bieten om risico op virale vergelingsziekte te verminderen

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.
Ik abonneer meHet KBIVB (Bieteninstituut) waarschuwt voor de bloei van groenbemesters na bietenzaden die sinds 2019 met neonicotinoïden behandeld zijn.
Het Bieteninstituut (KBIVB) meldt dat door de zeer natte omstandigheden van de voorbije lente, en als gevolg daarvan een afwezigheid van voldoende zuurstof in de bodem, er in talrijke percelen aantastingen van zwartwortelrot veroorzaakt door Aphanomyces (Aphanomyces cochlioides) worden waargenomen.
Op dinsdag 24 september is de bietencampagne bij de Tiense Suikerraffinaderij gestart. De fabrieken van Longchamps en Wanze volgen binnen enkele dagen.
Samen met landbouwers wil de Provincie Oost-Vlaanderen ook deze winter voedselrijke velden voorzien voor de komst van kleine zwanen en andere wintergasten. De Provincie zoekt hiervoor percelen met oogstresten van suikerbieten en lanceert een prijsvraag naar Oost-Vlaamse landbouwers.
Het Bieteninstituut (KBIVB) meldt dat cercosporiose zich blijft ontwikkelen, op sommige plekken met een zeer hoge druk. In de laatste week van augustus heeft ongeveer 40% van de percelen de 2de spuitdrempel bereikt en meer dan 25% de derde drempel. De aanbevelingen voor een 3de behandeling worden nu waargenomen in alle regio's
Het Bieteninstituut (KBIVB) meldt dat in enkele percelen er een ongewone vergeling van de bladeren op individuele planten of kleine haarden wordt vastgesteld. De vergeelde bladeren zijn soms krakend, maar moeten niet verward worden met virale vergelingsziekte.
De evolutie van de bladziekten is deze week in overeenstemming met de waarnemingen van de afgelopen weken, zo meldt het Bieteninstituut (KBIVB).
Het KBIVB - het Bieteninstituut - volgt nauwgezet de evolutie van de bladschimmelziekten op. Het instituut maakt de telers er attent op dat mogelijk opnieuw moet behandeld worden tegen cercospora. Maak ook het verschil tussen cercospora en pseudomonas.
De combinatie van de zomerse hitte en de regen zorgt voor gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van Cercospora, meldt het Bieteninstituut.
Veel schieters zijn al zichtbaar in de suikerbietpercelen. Deze planten moeten verwijderd worden vóór de bloei om de productie van levensvatbare zaden te voorkomen, adviseert het Bieteninstituut (KBIVB).
Abonneer je op Landbouwleven
Abonnement aanbiedingen