Startpagina kleinvee

kleinvee

kleinvee

Voer geen schapen en geiten in België in zonder officieel gezondheidscertificaat

Overdraagbare ziekten Na recente uitbraken van besmettelijke dierenziekten in Europa benadrukt het FAVV dat schapen en geiten die in België worden ingevoerd voor hun vertrek moeten worden gecontroleerd door de veterinaire diensten van het land van herkomst. De invoer van schapen en geiten zonder officieel gezondheidscertificaat in België is niet toegelaten en betekent een gevaar voor de Belgische veestapel.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

DGZ geeft tips om hittestress te vermijden

Ook al hebben we geen tropische zomer, toch kunnen warmere dagen ervoor zorgen dat je dieren last hebben. DGZ geeft daarom graag enkele tips om jouw dieren tijdens warme dagen meer comfort te bezorgen en hopelijk hittestress te vermijden.

Samen voor mens en dier met DGZ-MCC-Vivee

De 3 organisaties DGZ, MCC en Vivee zijn elk op hun manier ontstaan en gegroeid. Efficiëntie en synergie waren daarbij belangrijke doelstellingen, maar steeds gebeurde dit ten dienste van de veehouders. We geven hieronder een overzicht.

Prijs van vlees in de EU stijgt 3,3% in een jaar

De prijs van vlees in de EU was in februari 2024 3,3% hoger dan in februari 2023. In België steeg de vleesprijs zelfs met 4,8% in een jaar. Zo meldt het Europese bureau voor statistiek Eurostat.

Terug veel belangstelling voor voorlichtingsvergaderingen

Naar jaarlijkse gewoonte ging onlangs op 3 plaatsen in Vlaanderen een voorlichtingsvergadering voor schapenhouders door georganiseerd door het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers (PCKH). Deze vergaderingen werden telkens gekoppeld aan een bedrijfsbezoek.

Meest gelezen

Parttime groepshuisvesting bij voedsters kan, onder voorwaarden

Vrouwelijke konijnen – voedsters – moeten op termijn in Vlaanderen, net als vleeskonijnen, in groepen gehuisvest worden, zodat ze natuurlijk en sociaal gedrag kunnen vertonen. Omdat agressie tegen elkaar en elkaars jongen deel is van dat sociaal gedrag in de periode rond de worp, kan dat slechts deeltijds en onder voorwaarden.

Geitenstal uitgebrand in Bever, twintigtal dieren omgekomen

In het Vlaams-Brabantse Bever heeft in de nacht van 26 juni een zware brand gewoed in een boerderij. Daarbij brandde een geitenstal volledig uit. Een 250-tal dieren konden gered worden, maar een twintigtal anderen bleven in de brand. Dat melden de hulpdiensten.

Wolf in West-Vlaanderen doet vraag rijzen voor uitbreiding risicozone

In het West-Vlaamse Poperinge is in de nacht van 22 op 23 mei een wolf gespot. Welkom Wolf kreeg verschillende meldingen van waarnemingen in de buurt van Poperinge. De Hubertus Vereniging Vlaanderen vraagt om de risicozone voor wolven uit te breiden naar heel Vlaanderen, waardoor veehouders een schadevergoeding kunnen krijgen bij wolvenschade.

Sensor in geitenmaag kan rendement bedrijf verhogen

De melkgeitenhouderij groeide de voorbije jaren aanzienlijk. Een gemiddeld bedrijf heeft meer dan 1.000 dieren. Daarom zou een automatische meting van de gezondheid, en voornamelijk de penswerking, zeer welkom zijn om de veestapel zo productief en winstgevend mogelijk te houden. Speciaal voor geiten ontwikkelde men binnen het Bolucap-project een pensbolus.