Startpagina Akkerbouw

Akkerbouw

Akkerbouw

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Bemesten in najaarsgroenteteelten

Op 17 februari vond bij Viaverda in Kruisem de studiedag ‘Bemesten in najaarsgroenteteelten’ plaats. De resultaten van de projecten KNS 2.0, N-FIT en Minimax werden er gepresenteerd en er werden nieuwe onderzoeksinitiatieven toegelicht. Aansluitend vonden in de loods enkele demonstraties plaats, zoals van een machine voor vloeibaar bemesten in de rij.

Kies voor geteste vroege of late maïsrassen

2024 was een slecht maïsjaar. An Schellekens van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) ging in het kader van ‘LCV Actueel’ – 13 studievergaderingen over voedergewassen in heel Vlaanderen – onder meer in op wat maïstelers konden leren uit dat jaar. “Vroege rassen bieden dankzij hun kortere teeltduur gewoonlijk iets meer zekerheid dan late rassen. Belangrijk is vooral dat je kiest voor rassen die getest werden.”

Droogtetolerante maïsrassen bevestigen ook in een nat jaar

Veredeling speelt in op factoren die de rendabiliteit van maïs in het gedrang kunnen brengen. Droogte is een van de factoren die altijd gepaard gaan met een productieverlies bij de oogst. Zeker wanneer deze droogte tijdens de bloei optreedt, zal dit heel wat kilo’s kosten.

Belgapomnotering blijft ongewijzigd

Belgapom meldt op 28 maart opnieuw een prijs van 175 euro/ton (zonder btw) voor de rassen Fontane en Challenger. Dat is dezelfde prijs als de voorbije 3 weken.

Meest gelezen

Voorjaarswerkzaamheden tijdig, maar rustig gestart

De voorjaarswerkzaamheden zijn ondertussen begonnen. We stellen vast dat meerdere telers nog geen exact zicht hebben op hun teeltschema. Vooral rond de aardappelcontracten is er onzekerheid. Ook de zaaizaadverkoop zou rustiger zijn dan anders.

MAP-meetpunten moeten impact van landbouw meten

Ook Vlaams landbouwminister Jo Brouns beseft dat de land- en tuinbouwers beducht zijn voor de strengere straffen die ze riskeren als ze fouten maken bij het aangepaste mestbeleid. Het eerste mestseizoen na het gewijzigde Mestdecreet vereist een doordachte en evenwichtige aanpak.

Al gedacht aan ecoregeling ‘Vruchtafwisseling met een vlinderbloemige’?

Hebt u in het huidige jaar of in de voorbije 4 jaar een vlinderbloemige geteeld (bijvoorbeeld: erwten, grasklaver, voedererwten…)? En hebt u in de voorbije jaren verschillende gewassen op het perceel geteeld? Kijk dan na of u steun kan ontvangen voor de ecoregeling ‘Vruchtafwisseling met een vlinderbloemige’.