Proefstation voor de Groenteteelt en Proefcentrum Hoogstraten willen fuseren tot Harvestis

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.
Ik abonneer meEen groep van internationale wetenschappers heeft ontdekt welke specifieke aroma’s in bieren fruitvliegen aantrekken. Deze ontdekking kan leiden tot de ontwikkeling van betere strategieën om schadelijke insecten in de landbouw te bestrijden.
Nu de eerste Vlaamse appelen en peren van het seizoen in de winkels liggen, worden ze nog een stuk duurzamer. Voor het eerst brengt het Klimrek-T-project met een klimaatscan de CO2-uitstoot van fruittelers in kaart. Daarop krijgen ze concrete maatregelen op maar om die uitstoot nog verder te beperken.
Vandaag (19 augustus) plukte federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) symbolisch de eerste peren op het duurzame fruitbedrif van Mark Nickmans in Halen. Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens vroeg daarbij aandacht voor cruciale dossiers in de fruitteelt en kaartte actuele knelpunten aan, zoals blauwtong en de lopende onderhandelingen voor een nieuwe federale regering.
Volgens oogstramingen zullen onze Belgische fruittelers dit seizoen 34% minder appelen oogsten dan het vijfjarig gemiddelde. Ook de perenoogst zal dit jaar lager zijn; daar wordt een productiedaling van 26% voorzien in vergelijking met vorig jaar. De Belgische oogstramingen liggen in lijn met de eveneens zeer lage prognoses voor de Europese appelen- en perenoogst.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft eind juli opnieuw een oosterse fruitvlieg aangetroffen in ons land, in een val op een marktplaats in Antwerpen. Het insect kan hele fruit- en groenteteelten vernietigen. Professionele groente- en fruittelers worden gevraagd om attent te zijn voor het insect.
Dat Geert en Sofie Ramakers geen ‘zittend gat’ hebben, is duidelijk. In Helshoven bij Borgloon runnen ze niet alleen een fruitbedrijf, een wijndomein, een fietscafé en een restaurant, je kan er ook nog eens blijven slapen in een wijnvat met zicht op de wijngaard. En ja, daar kan je echt tot rust komen.
Bepaalde bacteriën in aardbeienplantjes zorgen voor minder schimmel en mogelijk ook voor meer smaak. Dat blijkt uit een burgeronderzoek van UAntwerpen. Plantjes die in de open lucht worden geteeld, hebben de meest natuurlijke bacteriesamenstelling. De onderzoekers willen op basis van de nieuwe inzichten een biologisch gewasbeschermingsmiddel maken.
The Greenery en BelOrta hebben een intentieverklaring getekend om de samenwerking binnen een Unie van Producentenorganisaties (UPO) te onderzoeken. “Deze samenwerking is gericht op het bundelen van krachten op het gebied van productaanbod en dienstverlening met als doel een nog sterkere positie op de Europese martkt”, zeggen ze in een persbericht.
De belangrijkste onderzoekscentra voor kleinfruit in de grensregio bundelen de krachten in dit Europese project om samen met de sector oplossingen uit te werken die de groeikansen versterken. Door in te zetten op systeeminnovaties in de opkweek van plantmateriaal moet het mogelijk zijn de arbeidstekorten te verminderen in zowel de opkweek van plantgoed als de eigenlijke teelt.
Minister Brouns werd op 31 mei door Boerenbond en Groene Kring ontvangen op het aardbeienbedrijf van Gert en Inge Reijnders - Zeeuws en hun zoon Robbe in Lummen. De impact van het klimaat vormde de rode draad van het bezoek.
Abonneer je op Landbouwleven
Abonnement aanbiedingen