Startpagina Opinie

Opinie

Opinie

Opinie: Tijd voor excuses na de heksenjacht op de landbouwsector

Opinie Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), reageert op de onthulling dat een Iepers bedrijf verantwoordelijk is voor de verhoogde concentraties fungicide in het West-Vlaamse drinkwater. Hij verwacht excuses van politici en milieuorganisaties, die eerder naar de landbouw wezen als schuldige voor de vervuiling. “Steeds opnieuw wordt er een karikatuur gemaakt van de boer als iemand die ondoordacht chemicaliën sproeit of bemesting toedient zonder rekening te houden met milieu en volksgezondheid.”
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Edito: Het recht op vergissing

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en van Binnenland en Steden- & Plattelandsbeleid Hilde Crevits (cd&v) wil voor burgers het 'recht op vergissing' invoeren. Mensen mogen kleine, onopzettelijke fouten maken zonder dat daar zware gevolgen aan gekoppeld zijn.

Edito: Jawel, er zit toekomst in de landbouwsector!

Het motto van deze editie van Agriflanders – ‘Onze landbouw, onze toekomst’ – bleek alweer goed gekozen. Op de beursvloer was het immers zeker geen kommer en kwel. De agrosector toonde alweer zijn veerkracht.

Edito: We duiken een jubileumjaar in

Met deze 3476ste editie dook Landbouwleven haar 75ste jaargang in. De start dus van een jubileumjaar waarin we 75 jaar onafhankelijke informatie- en kennisoverdracht in de kijker zetten. Op naar de 100!

Edito: Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn

De ‘Warmste Week’ tijdens de week voor Kerstmis is intussen een traditional. Het thema van de voorbije editie – eenzaamheid – is voor velen herkenbaar. Dat de landbouwstiel niet alleen hard en complex, maar dikwijls ook eenzaam is, maakte de pakkende getuigenis van een landbouwer duidelijk.

Meest gelezen

Edito: Botsen op tegenwerkende krachten

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) presenteerde recent zijn jaarprogramma voor 2025. Deze organisatie is wereldwijd gezien bijna een uniek instrument om de producten van onze Vlaamse land- en tuinbouwers te promoten tot ver over de landsgrenzen heen. Toch botsen die producenten op tegenwerkende krachten.

Edito: Mercosur-akkoord toont Europa op zijn meest triest

De Europese Commissie sloot – in de persoon van voorzitter Ursula von der Leyen – een akkoord met de Mercosur-landen. Haar handelen toont, zeker voor de landbouwsector, aan hoe triest het gesteld kan zijn met een verenigd Europa.

Edito: Deense landbouw ziet kansen in krimp van emissies

Op de Deense landbouwbeurs Agromek werd de invoering van de Deense heffing op vee druk besproken. Ondanks de ingrijpende maatregelen was er op Agromek enthousiasme bij de standhouders. Ook de bezoekers leken vrede te hebben met de heffing.

Opinie: De Vlaamse landbouw: quo vadis?

Volgens Bruno Vandorpe, docent dierlijke productie & landbouweconomie aan de Hogeschool Vives, hanteert de algemene media vaak een eenzijdige benadering van onze Vlaamse landbouw. Hij probeert het bredere kader te schetsen.