Startpagina Groenvoorziening

Groenvoorziening

Groenvoorziening

Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Bosbehoudsbijdrage verhoogd tot 5,6 euro/m2

De bosbehoudsbijdrage, de financiële vergoeding voor het ontbossen, is opgetrokken van 4,22 euro naar 5,60 euro/m2. Dat gebeurt na een aanpassing van de regelgeving door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.

Hoe de juiste grasmaaier kiezen?

De grasmaaier is niet enkel functioneel maar vaak ook een stukje emotie. Het motortype, het aantal pk's, de maaibreedte, de grootte van de opvangzak, het maaimechanisme, het zijn allemaal zaken waarmee tuinliefhebbers graag uitpakken bij collega-tuiniers.

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.

Oost-Vlaamse proefcentra fuseren tot Viaverda

De Oost-Vlaamse Proefcentra voor Aardappelteelt, Groenteteelt en Sierteelt (PCA, PCG en PCS) fuseren op 1 april tot Viaverda. “De vertrouwde gezichten blijven op post, de dienstverlening wordt nog beter”, belooft directeur Bruno Gobin.

Meest gelezen

Het verhaal van de narcis: Een sterke tuinplant met een bloem vol historiek

De planten en bloemen waar iedereen van jong tot oud meteen een naam op kan plakken, zijn niet zo dik gezaaid. De narcis, paasbloem of paaslelie is er zo eentje. Ze groeit en bloeit dan ook op een moment dat andere bloemen nog schaars zijn en heeft zich daardoor een plaats weten te veroveren in de tuin én de huiskamer.

Zaaien met succes

Ondanks de zachte temperaturen valt de start van het moestuinseizoen 2024 door de overvloedige neerslag letterlijk en figuurlijk in het water. De buitenwerkzaamheden moeten we dus noodgedwongen nog wat uitstellen. Gelukkig kunnen we vanaf nu, zo rond half maart, wel binnen aan de slag met het voorzaaien van allerlei bloemen voor de siertuin en van een aantal groentegewassen, zoals tomaat, pepers en paprika’s, die pas na de ijsheiligen buiten uitgeplant kunnen worden.

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.

Doctoraat toont weg naar vorstbestendige lavendel voor onze tuin

Lavendel is één van de meest verhandelde droogtetolerante tuin- en terrasplanten in onze contreien. Een minpunt tot nu toe is dat veel van de van oorsprong mediterrane lavendelsoorten (bijvoorbeeld de vlinderlavendel) tijdens onze winters kapotvriezen. Daar komt verandering in met het doctoraat van Ewout Van Oost (ILVO – UGent).

Hoe, wanneer en hoeveel kalk strooien in je tuin?

Wat veel tuinliefhebbers niet weten, is dat het late najaar en de winter ideaal zijn voor het strooien van tuinkalk. Dit komt omdat tuinkalk niet enkel een meststof is, maar vooral een bodemverbeteraar, die wat tijd nodig heeft om te reageren met de bodem.