Hoeveproducten, helemaal hip in de stad
Er ligt een supermarkt op nog geen 500 meter van de nieuwe Buurderij, en toch zijn de meeste geparkeerde auto’s van de bezoekers voor de opening van de nieuwe Buurderij. “Er is vraag naar lokale producten, maar tijd en afstand stoot de mensen af. Met een Buurderij in het centrum kan voldaan worden aan die vraag”, vertelt Ilse Beirens, student Agro- en biotechnologie aan de Odissee hogeschool.

In de dag staat het lokaal en het gebouw ter beschikking van Vormingplus Waas en Dender, die volwassenen voorzien van vorming over allerhande thema’s. Vorige week kwam daar verandering in. Het lokaal werd vakkundig omgetoverd in een soort boerenmarkt: een nieuwe Buurderij voor Boeren en Buren. Er werd geen moeite gespaard om te laten zien dat de producenten verse en lokale producten aan de man brachten. De één had soep gemaakt van zijn verse asperges, de ander presenteerde als imker zijn zelfgemaakte honing. Groenten en fruit allerhande werden uitgestald tot er geen plek meer vrij was. Land- en tuinbouwers stonden achter in hun tafels, presenteerden verschillende hapjes en stonden consumenten te woord.
Verschillende bewoners in de streek werden uit hun Waaslandse huizen gelokt, uit nieuwsgierigheid voor de producten en de landbouwers zelf, maar ook om hun bestellingen af te halen. 11 producenten konden op de opening de eerste 25 bestellingen van de buurderij afhandelen. Producent en consument zijn gelukkig. Een geslaagd start dus!
Duidelijke vraag
Ilse Beirens maakte haar eindwerk, een marktstudie, over vraag en aanbod van korte keten in het Waasland. Ze bevroeg 600 mensen met een digitale enquête over aankoopgedrag voor voeding, ook in de korte keten. Hieruit bleek dat lokale producten wel gegeerd zijn, vooral omwille van hun versheid, smaak en de eerlijke prijs voor de landbouwer. Fruit, groenten en aardappelen zijn de meest gewilde producten, wat positief is aangezien het grote aantal leveranciers in het Waasland.
Niet onbelangrijk is de prijs zelf. Voor vlees, groenten, fruit en basiszuivel (melk, yoghurt) zijn de prijzen ongeveer dezelfde als in een supermarkt. Voor enkele producten is de prijs hoger, zoals voor huisbereide zuivelproducten, ijs en kaas. In de Buurderij van Sint-Niklaas wordt bijna alles aangeboden. “Maar als nog één of enkele producenten zich aansluiten, zou dat mooi zijn”, vertelt Hilde Lambers, Buurderijverantwoordelijke voor Sint Niklaas, die zelf erg graag bezig is met gezonde voeding.

Hoe werkt een Buurderij?
Via een online platform biedt de producent, de Boer, zijn producten aan de Buurderijen aan. Elke week selecteert de buurderijverantwoordelijke de producten die hij of zij wil aanbieden aan de leden van de buurderij.
De Buren worden op de hoogte gehouden van het aanbod. Op die manier weten ze welke producent zorgt voor hun product. Ze bestellen hun producten online en betalen rechtstreeks aan de producent. 8,35% van dat bedrag betaalt de boer aan de buurderijverantwoordelijke. Nog eens 8,35% betalen ze voor de internetservice. Op de dag van de buurderij ontmoeten Buren en Boeren elkaar. Daar krijgen Buren hun producten uit handen van de boeren. Gewoonlijk gaat dit ’s avonds door.
Steunpunt Hoeveproducten begeleidt
Het Steunpunt Hoeveproducten is een organisatie binnen KVLV, die een werking heeft naar de landbouwer, de consument en de lokale besturen toe. “Ten eerste richten we ons op de land- en tuinbouwers die iets willen doen in de korte keten. Ze krijgen bij ons advies en begeleiding, ook op regelgevend vlak. De tweede doelgroep zijn de consumenten. We willen dat ze op de eerste plaats bewust kiezen voor Belgische producten. Een derde doel is de werking van de lokale besturen. De gemeenten die hun lokale producenten willen ondersteunen en willen werken rond hoeveproducten, kunnen ook terecht bij het Steunpunt Hoeveproducten”, vertelt Ann Detelder, coördinator Steunpunt Hoeveproducten.
Buurderij Sint-Niklaas: praktisch
Elke donderdag van 17u30 tot 18u30
Rode Kruisstraat 23 te Sint-Niklaas
Contact Buurderijverantwoordelijke Hilde Lambers
tel: 0499 17 50 76
e-mail: hilde_lambers@hotmail.com