Startpagina Economie

Europese tarwevoorraad stijgt

Er beweegt heel wat op de voedermarkten en dat komt niet enkel door de handelsoorlog van de Amerikaanse president Trump. Raf Beyers, adviseur Bedrijfsontwikkeling en Risk Management bij United Experts, overliep met ons de evoluties in de voedermarkten tot 16 april.

Leestijd : 4 min

De versteviging van de euro tegenover de Amerikaanse dollar en de vertraging van de wereldhandel door de tariefonzekerheid zetten ook de tarweprijs onder druk op Euronext. De Europese tarweprijs was op 9 april, een dag voor het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van 10 april, nog 225 euro/ton, maar op 16 april bedroeg deze nog 213 euro. Hij zakte zelfs even door tot 209,5 euro.

“De tarweprijzen staan wereldwijd ook onder druk door de verhoogde prognoses voor de tarweproductie samen met het exportpotentieel van tarwe in de EU en in het Zwarte Zeegebied. Dat laatste laat weinig herstel zien voor het komende seizoen 2025-2026 tegenover het huidige, op het einde lopende seizoen 2024-2025. Het Franse ministerie van Landbouw verhoogt zijn laatste raming inzake areaal wintertarwe, waardoor de raming zo’n 10% hoger ligt dan vorig seizoen. Binnenkort komt Algerije met een tarwetender voor juni, waardoor de competitiviteit van de Europese tarwe zal blijken”, zegt Raf Beyers.

Het Wasde kwam in zijn maandrapport op een bijna gelijkblijvende wereldwijde tarwevoorraad tegenover vorige maand en bijna +1% hoger dan een jaar terug. “De Europese tarwevoorraad daarentegen steeg +6,61% tegenover vorige maand, maar is nog wel -32,35% lager dan een jaar terug. Het effect van de vorstschade in de Amerikaanse tarwe wordt zichtbaar, met nog 47% goed/uitstekende gewasconditie tegenover 55% vorig jaar en 45% langjarig gemiddeld. Dus de vorstschade lijkt mee te vallen”, stelt Beyers.

In Rusland verwacht men een betere tarweoogst, omdat er in de belangrijkste tarweregio meer regen valt dan vorig jaar, toen het te droog was.

Dure euro zet maïsprijs onder druk

“De vertraging van 90 dagen tot de start van de Amerikaanse importheffingen ondersteunde de in Chicago genoteerde maïsprijs”, meent Beyers. “De zwakkere Amerikaanse dollar ten opzichte van andere belangrijke valuta's in de wereld duwt de Amerikaanse maïsprijs ook wat omhoog. Maïsimporterende landen profiteren van deze pauze in tarieven om te kopen. Vóór de komst van Braziliaanse oorsprong blijft de wereldwijde beschikbaarheid van maïs beperkt en is er nog steeds veel vraag naar maïs in de VS. De dure euro zet de maïsprijs echter onder druk op Euronext. De Europese maïsprijs was op 9 april, een dag voor het Wasde-rapport van 10 april, nog 213,5 euro/ton, maar op 16 april bedroeg deze nog 206,75 euro. Hij zakte een dag daarvoor zelfs even door tot 203,5 euro. Europa was van plan, voor de pauze rond de importheffingen, om als tegenmaatregel ook een importheffing toe te passen op Amerikaanse maïs. Er komt echter weinig maïs uit de VS in Europa binnen, waardoor er geen groot effect te verwachten is” aldus Beyers.

Met het Wasde-maandrapport daalde de wereldwijde maïsvoorraad met -0,45% tegenover maart De globale maïsvoorraad is echter wel -9,62% lager dan vorig jaar. Men ziet daarom beperktere wereldwijde exportvoorraden voor de rest van het seizoen, dat nog loopt tot september-oktober.

Koolzaad heeft geen last van onzekerheid

Het Europese koolzaad lijkt bijna het enige grondstofproduct dat geen last heeft van de onzekerheid rond importheffingen. Vooral het nabije meicontract op Euronext blijft stevig stijgen. Sinds 11 april steeg de prijs van 510 euro/ton naar een record op 16 april van 552 euro. Dit is de hoogste koolzaadprijs sinds februari 2023. De huidig beperkte aanvoer van koolzaad compenseert de druk op de prijzen vanwege de dure euro tegenover de Amerikaanse dollar en de dalende prijs van ruwe olie. Daarmee wordt het prijsverschil tussen het oude en het nieuwe seizoen wel heel groot. De prijs van het nieuwe seizoen zien we in het Euronext-contract van augustus, waar de prijs normaler is met 482,5 euro en zo op de langjarig gemiddelde prijs zit.

“Het koolzaadgewas gaat in Europa de bloeifase in, waardoor weersomstandigheden op voet worden gevolgd en marktvolatiliteit voor de nieuwe oogst nog kan beïnvloed worden. In Frankrijk staat volgens het landbouwministerie +7,4% meer areaal koolzaad dan het langjarige gemiddelde areaal. Er wordt dus een hogere Europese koolzaadproductie voor het nieuwe seizoen verwacht.”

Kans dat sojavraag verschuift

“Soja staat ook op de lijst met Europese importheffingen om aan de VS op te leggen. Deze zullen wel pas ingaan vanaf 1 december. Europa importeert normaal vanaf oktober/november tot het voorjaar soja uit de VS, nadien komt de meeste soja voor Europa uit Zuid-Amerika. De kans dat de globale vraag naar soja naar Zuid-Amerika verschuift, is reëel wanneer meerdere landen niet meer in de VS willen kopen door de Amerikaanse handelsoorlog”, stelt Beyers.

“De Argentijnse sojaoogst is recent gestart en men heeft al bijna 20% geoogst, wat een recordhoeveelheid is op dit moment van de jaar. De koers van soja en sojameel staat duidelijk onder druk van de Zuid-Amerikaanse oogst. Op 5 april noteerde het sojameel nog 282,5 euro/ton, om op 16 april bijna 290 euro/ton te doen. Dit zijn allemaal lage prijzen voor langjarig gemiddelden. Volgens het -maandrapport van Wasde van 10 april steeg de globale sojavoorraad licht met 0,87% tegenover de vorige maand en de voorraad ligt wel 7,22% hoger dan een jaar eerder. De export ligt bijna 5% hoger dan vorig jaar en ook de productie is 5,67% hoger dan een jaar geleden. De export kan mogelijk aangevuurd worden door de 90-dagenpauze voor de importheffingen”, besluit Raf Beyers.

Filip Van der Linden

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

Pluimveehandel Haerinck

Anzegem, West-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures