Tiense Suiker zet biomethaangas afkomstig uit productieproces op gasnet van Fluvius
Tiense Suikerraffinaderij gaat biomethaangas dat afkomstig is uit haar productieproces, op het gasnet van netbeheerder Fluvius plaatsen. De aansluiting van de nieuwe biomethaaninstallatie op het gasnet is klaar, meldt Fluvius op 24 april.

In het interne waterzuiveringsproces van Tiense Suikerraffinaderij komt methaan vrij. Vroeger werd dat gas ofwel in de stoomketels gebruikt, ofwel werd het afgefakkeld en opgebrand. “De energie ging tot hiertoe dus deels verloren”, zegt Jan Ingels, directeur van Tiense Suikerraffinaderij. “Nu wordt het volledig gezuiverd, om nadien in het gasnet van Fluvius te injecteren. Zo geven we een restproduct van onze suikerbieten een tweede leven als groene energie.”
Het restgas wordt op de productiesite omgezet tot biomethaan, dat dezelfde samenstelling en eigenschappen heeft als aardgas, maar duurzaam is. De nieuwe installatie van Tiense Suikerraffinaderij zal het gas leveren tijdens en na het bietenseizoen, dus van oktober tot eind mei, wat de periode is met de hoogste vraag naar gas.
In eerste instantie start de installatie met een injectievolume van 400 kubieke meter per uur, maar dat volume kan uitgebreid worden tot een maximum van 3.500 kubieke meter. Dat maakt het de grootste biomethaaninstallatie op het Fluvius-gasnet tot nu toe.
Tiense Suikerraffinaderij investeerde 1,5 miljoen euro in de installatie. Om te voldoen aan groene energiedoelen heeft de Europese Unie grote ambities om de productie van biomethaan op te schalen naar 35 miljard kubieke meter per jaar – in 2023 was dat nog maar 4,1 miljard. Daarvoor wil het ook landbouwbedrijven inschakelen, maar dat blijkt niet vanzelfsprekend. “Door het beleid en een gebrek aan steunmaatregelen is het moeilijk om op landbouwschaal biomethaan te produceren”, zei een onderzoekster eerder.