Witloof nu forceren, straks genieten
De teelt van witloof verloopt in 2 fasen. Tijdens het groeiseizoen wordt de witloofwortel vollegronds geteeld. Vóór de winter worden de wortelen geoogst en eventueel gekoeld bewaard. De tweede fase van de witloofteelt bestaat uit het forceren van de wortels, ingegraven in de grond of op water (hydrocultuur). Op witloofbedrijven wordt, op de zomermaanden na, praktisch jaarrond geforceerd, waardoor witloof bijna gedurende het hele jaar te koop is.

Voor de liefhebber is het najaar de ideale periode om zelf witloofwortels te forceren. Wie niet over wortels uit de eigen moestuin beschikt, kan eventueel bij een witloofkweker wel wat wortels op de kop tikken, ze aanschaffen in een tuincentrum of, waarom ook niet, ze online bestellen. Afhankelijk van de gebruikte methode kan men dan binnen 4 weken tot 3 maand lekkere, zelfgekweekte witloofkroppen oogsten.
Botanisch
Witloof (Chicorum intybus), in Nederland...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement