Duizenden boeren en tractoren zakken opnieuw af naar Brussel
Op dinsdag 4 juni protesteren duizenden Europese boeren nog een laatste keer voor de verkiezingen. Het ongenoegen na de talrijke protesten van dit voorjaar is immers nog niet weggewerkt. En dat willen ze aan politici én de burger duidelijk maken.

Volgende week starten de Europese verkiezingen. In ons land vallen die op 9 juni samen met de federale en regionale verkiezingen. In heel wat EU-landen starten de verkiezingen al vroeger. De verkiezingen voor het Europees Parlement lopen in de 27 EU-landen immers van 6 tot 9 juni 2024.
Voor menig boerenorganisatie is daarom dinsdag 4 juni – net voor die kiesperiode – de aangewezen dag om politici en burger nog eens wakker te schudden. Sinds de vele boerenprotesten van begin dit jaar is er namelijk niet zoveel aandacht meer geweest voor het ongenoegen vanuit het veld. Heel wat beloftes van toen zijn nog niet ingevuld.
De manifestanten maken deze keer niet hun opwachting in hartje Brussel in de Europese wijk, maar vonden in samenspraak met de ordediensten een stek aan het Atomium.
Ander beleid nodig
De manifestatie gebeurt door landbouworganisaties uit heel de EU. Vooral FDF België en Nederland trekken dit boerenprotest, samen met onder meer het Poolse Instytut Gospodarki Rolnej – IGR, het Duitse Land schafft Verbindung Deutschland – LsV, en Italiaanse Agricoltori Italiani Lombardia. Ook boerenorganisaties uit Roemenië, Frankrijk, Hongarije, Spanje, Luxemburg en Denemarken nemen deel.
“Na een jarenlange periode van protesten komt nu het hoogtepunt”, stelt Bart Dickens, voorzitter van Farmers Defence Force (FDF) Belgium en een van de trekkers van de manifestatie op 4 juni. “Het is voor iedereen toch duidelijk dat er vanuit Europa een ander beleid moet komen. Daarom komen alle boeren uit Europa samen in Brussel om vlak voor de verkiezingen onze eisen kracht bij te zetten.” Voor Bart is het duidelijk: “Wie verandering wil en een dag vrij kan maken, moet hier aanwezig zijn. Voor ons is dit een kleine inspanning tegenover onze Europese collega's.”
Bart begrijpt, als melkveehouder, goed genoeg dat het niet evident is om naar Brussel af te zakken. “Een boer heeft altijd veel werk en na maanden van slecht weer is er zeer veel vertraging op het veld. Maar zelfs al verwacht men iets beter weer na het weekend – maar nog steeds buien – moeten de Belgische boeren ook massaal naar Brussel komen.
Momenteel zijn er bijvoorbeeld al delegaties met de honderden tractoren vanuit Italië naar Brussel aan het rijden. Dat is een tocht van meerdere dagen, en nadien ook nog terug. Ook zij hebben werk te doen maar vinden het noodzakelijk om hier dinsdag te staan en hun stem te laten horen. Er komen diverse tractorcolonnes vanuit Nederland en vanuit Polen komt men met bijna 20 bussen naar ons land.”
Oproep naar Belgische boeren
Bart hoopt dat de Belgische landbouwers het grote plaatje zien. “Iedereen is op onze protestacties welkom, welke belangengroep je ook steunt, wat je politieke keuze ook is. Het hogere doel telt, namelijk onze landbouw een toekomst geven...!
We zijn blij dat we in Vlaanderen intussen volop steun krijgen van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Zij stimuleren hun leden om naar Brussel te trekken. Vanuit Boerenbond krijgen we geen ‘openlijke’ steun, maar ze laten hun leden zelf beslissen of ze deelnemen. We hopen weliswaar dat ze dat ook zullen doen. Daarnaast is het ook mooi dat de Verenigde Jonge Landbouwers oproept om massaal deel te nemen. Zij zijn volop bezig met de organisatie van tractorcolonnes vanuit meerdere locaties.”
We lezen inderdaad in een bericht van de Vereniging Jonge Landbouwers volgende oproep: “Wat betreft de veldwerkzaamheden: het zal goed zijn dat het een dag meer droogt! Dus die 1 dag moeten we massaal gaan, iedere boer, loonwerker, sympathisant moet mee! Die ene dag zal het verschil niet maken, in tegendeel, het veld zal beter berijdbaar zijn als je terug thuis bent!”
Er zullen trouwens ook heel wat landbouwers met het openbaar vervoer naar het Atomiumpark afzakken.
Waarom protesteren de EU-boeren?
FDF Nederland legt in een persbericht uit waarom ze naar Brussel komen. Volgens hen werden met de introductie van de 'Green Deal', 5 jaar geleden, door de EU-Commissie wetgeving en eisen opgelegd die in tegenspraak zijn met de klimaatdoelen, de duurzaamheidseisen en dus in tegenspraak zijn met de belangen van de burgers van de EU.
Daarom formuleerden ze enkele eisen naar de (toekomstige) EU-politici:
• de intrekking van de Green Deal in zijn huidige vorm. De eisen in de Green Deal verhogen de kosten van de landbouwproductie in de Europese Unie, veroorzaken een vermindering van de Europese landbouwproductie en drijven Europese boeren tot faillissement. Voor alle EU-burgers bedreigt de Green Deal ook de voedselzekerheid (nog meer met een oorlog aan de oostelijke EU-grenzen!) en voedselveiligheid. Daarnaast leidt de Green Deal tot kap van het regenwoud omdat noodzakelijke voedselproductie wordt verplaatst.
• de absolute bescherming van de interne markt van de Europese Unie. Wij zijn fel tegen de import van agrifoodproducten in de EU uit regio's buiten de EU die niet voldoen aan onze hoge productie- en dierenwelzijnsnormen. We zijn ook fel gekant tegen de honderden miljoen die de EU jaarlijks besteed aan uitbreiding van de voedselproductie buiten de EU: wat niet in de EU mag worden geproduceerd, mag ook niet in de EU worden geconsumeerd!
• bescherming en ondersteuning van de Europese veeteelt- en fokkerijsector. Wij zijn het niet eens met de beperking van welke sector van dierlijke productie dan ook, omdat hun ontwikkeling een belangrijk element is in de stabiliteit van de plantaardige productie en voedselzekerheid in Europa! Omdat de vraag er nog steeds is, zal een vermindering van de EU-veeteelt alleen maar leiden tot verplaatsing van de voedselproductie naar minder duurzame regio’s buiten de EU.
• De absolute bescherming van het recht om privé-eigendom te gebruiken. Wij zijn het niet eens met de pogingen om controle te krijgen over ons land, onze stranden en de zee waar we van profiteren. Wij eisen soevereiniteit van de leden van de staat.
Ook nog heel wat Vlaamse eisen
Naast het ongenoegen naar de Europe beleidsmakers toe, liggen er sinds dit voorjaar ook nog heel wat beloftes op de plank in Vlaanderen. Daarom sommen de diverse organisaties enkele eisen op:
• Meer dierlijke mest op eigen landbouwgrond!
• Definieve schrapping van de 4% braak van onze kostbare landbouwgrond!
• Een hertekening van de versnipperde habitatgebieden, om te komen tot haalbare doelstellingen.
• Volledige afschaffing van de rotatieteelt.
• Administratieve vereenvoudiging.
• Bescherming van onze landbouwgronden!
• Eerlijke prijzen voor onze duurzame producten.
• Weg met het stikstofdecreet!
• Stop vrijehandelsakkoorden die in strijd zijn met onze kwaliteit en dierenwelzijnsnormen!
Aan het Atomium
Het internationale boerenprotest op 4 juni wordt georganiseerd op het Atomiumpark (Dikkelindelaan 4, 1020 Brussel) en start om 12 uur. Ongetwijfeld zullen heel wat internationale delegaties reeds op 3 juni aanwezig zijn. Er worden meer dan 20.000 deelnemers verwacht alsook zo’n 3.000 tractoren.