Week van de bij: Honing, stuifmeel en bijen van bij ons
Bij Beelgium gaat bijenteelt samen met landbouw. De bedenkers van het merk, Mathieu Decoster en Pierre-Antoine Couvreur, zijn niet alleen zelf landbouwers, maar werken ook nauw samen met de landbouwsector.
Bijen kunnen enkel op zoek gaan naar nectar als aan alle voorwaarden is voldaan: voldoende bloei, de afwezigheid van wind, veel zonlicht… “Net zoals in de landbouw moeten de sterren goed staan, als men wil dat alles goed gaat.In de bijenteelt is niets ingewikkeld, maar het zijn de kleine details na elkaar, zoals genetica, milieu, handelingen, die het verschil maken.Tijdens het seizoen bezoeken Pierre-Antoine en Mathieu elke kolonie wekelijks om te controleren of alles goed gaat en of er geen zwermen zijn.Beelgium gaat van start vanuit de wens om plezier te hebben tijdens het werk.Een kolonie kan tot 50.000 bijen bevatten.De bijenkasten die voor stuifmeel worden geoogst, worden dagelijks bezocht om de kwaliteit van het stuifmeel te garanderen. Er wordt 's morgens vroeg of 's avonds geoogst, omdat de bijenkast dan niet open is en er geen gevaar is voor temperatuurschommelingen.De bijenkasten die voor stuifmeel worden geoogst, worden dagelijks bezocht om de kwaliteit van het stuifmeel te garanderen. Er wordt ‘s morgens vroeg of ‘s avonds geoogst, omdat de bijenkast dan niet open is en er geen gevaar is voor temperatuurschommelingen. - Foto: DJTijdens het seizoen bezoeken Pierre-Antoine en Mathieu elke kolonie wekelijks om te controleren of alles goed gaat en of er geen zwermen zijn. - Foto: DJ
Dit is het verhaal van 2 studievrienden die besluiten om zich professioneel te heroriënteren. Na een carrière van 10 jaar in het buitenland in de akkerbouw, kwam Pierre-Antoine terug naar huis met een grote beroepservaring, die in België moeilijk te waarderen was. Daarom startte hij een managementopleiding aan de Vlerick Business School. Dat gaf hem de gelegenheid om na te denken over...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
GroentenAsperges – ook ‘het witte goud’ genoemd – zijn nog 1 van de laatste echte seizoensgroenten. Het seizoen loopt van half maart/begin april tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan. Dat is ook zo bij Dirk Lievens en Anne-Marie Blockx in Geel. “De combinatie met de aardbeienteelt is uitdagend, maar gelukkig kunnen we rekenen op medewerkers die meedenken en vooruitkijken”, zegt Dirk.