AgriClimate wil akkerbouw- en rundveesector klimaatvriendelijker maken

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.
Ik abonneer meOp 1 augustus was het Earth Overshoot Day. Deze dag symboliseert het moment waarop de consumptie van natuurlijke hulpbronnen en de uitstoot van broeikasgassen de capaciteit van de aarde overschrijdt. Volgens Emma Van Steenweghen, innovatieconsulent Circulaire economie bij Boerenbond, noopt de dag tot het aanpassen van het huidig wetgevend kader.
België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag 2 juli. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun plan.
De uitstoot van lachgas is de voorbije decennia fors toegenomen. In 2020 en 2021 stootte de mens jaarlijks ongeveer 10 miljoen ton lachgas uit, een stijging met goed 40% sinds 1980. Enkel de broeikasgassen koolstofdioxide en methaan komen nog meer in de atmosfeer terecht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Global Carbon Project, onder leiding van het Amerikaanse Boston College. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet ook de lachgasuitstoot worden verminderd.
De Copernicus Climate Change Service (C3S), gefinancierd door de Europese Commissie, stelde vast dat mei 2024 wereldwijd de warmste mei ooit was, met een wereldwijde gemiddelde oppervlaktetemperatuur die 0,65°C boven het gemiddelde van 1991-2020 lag. Dit is de 12e maand op rij waarin de wereldwijde gemiddelde temperatuur een recordwaarde bereikt voor de overeenkomstige maand, gebaseerd op ERA5-gegevens.
Op de proefboerderij Transfarm van de KU Leuven in Lovenjoel werden diverse nieuwe technieken voorgesteld die landbouwers zullen klaarstomen naar een klimaatneutraal 2050. De KU Leuven werkt hiervoor nauw samen met Boerenbond in het Europese project HyperFarm.
Een Nederlandse studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Food toonde aan dat meer dan 80% van de GLB-betalingen direct of indirect naar de veehouderij gaan. Dit zou een bedreiging vormen voor de klimaatdoelstellingen van de EU te halen, zeggen de onderzoekers.
Dinsdag 19 maart stelde jeugdbeweging KLJ de resultaten van het Plattelandsonderzoek voor, hun bevraging bij bijna 1.000 jongeren. Daaruit kwamen enkele opvallende resultaten over klimaat, natuur en land- en tuinbouw, waarmee de jeugdbeweging enkele aanbevelingen formuleerde voor experten en beleidsmakers. “Ga er verder mee aan de slag!”
De temperatuur van het oceaanwater bereikt recordhoogtes, de zeespiegel stijgt, gletsjers trekken elk jaar steeds sneller terug,... Het afgelopen decennium was het warmste ooit. De Verenigde Naties waarschuwen er dan ook voor dat de planeet aan de rand van de afgrond staat.
In 2022 daalde de ESR-broeikasgasemissies met 20% ten opzichte van 2005. Emissies uit de landbouwsector daalde maar met 1% en draagde volgens cijfers van VMM amper bij aan de algemene uitstootdaling van broeikasgassen.
Hugues Falys, een boer uit Lessenbos (Bois-de-Lessines) in de provincie Henegouwen, zal TotalEnergies voor de rechter in Doornik dagen voor de rol die de Franse oliemaatschappij speelt in de klimaatverandering.
Abonneer je op Landbouwleven
Abonnement aanbiedingen