Startpagina Klimaat

Kunnen huidmondjes planten klimaatbestendig maken?

Onderzoekers van VIB-UGent hebben ontdekt hoe planten zich aanpassen aan hitte en droogte. Ze brachten in kaart hoe huidmondjes, kleine poriën op bladeren, gereguleerd worden onder stressvolle omstandigheden. De bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Nature Plants.

Huidmondjes spelen een cruciale rol bij de interactie van planten met hun omgeving. Ze regelen de uitwisseling van waterdamp en gassen, en beschermen planten tegen uitdroging. De inzichten zijn belangrijk om in de toekomst klimaatbestendige gewassen te telen, want de klimaatverandering leidt wereldwijd tot mislukte oogsten. Het VIB-UGent-team onder leiding van professor Ive De Smet werkte samen met onderzoeksteams van de universiteiten van Utrecht, Wageningen en Valencia om de onderliggende cellulaire mechanismen te ontrafelen.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Klimaat

Landbouwer Johan Lavens: “Waterbufferbekkens raken veel te moeilijk vergund”

Klimaat Vandaag (22 maart) is het Wereldwaterdag. Naar aanleiding daarvan trokken we naar het West-Vlaamse Staden. Johan Lavens en Christel Baert runnen er een gemengd bedrijf, bestaande uit een varkenstak en de teelt van akkerbouwmatige industriegroenten. Water is er cruciaal, voor de varkens én voor de groenten. “De overheid en veel collega’s hebben nog te weinig aandacht voor waterbeschikbaarheid in de sector”, vindt Johan.
Meer artikelen bekijken