Leerlingen Damiaaninstituut Aarschot duiken in voeding en landbouw met eigen onderzoek
Voor leerlingen in de buurt van Aarschot met een interesse in landbouw en voeding biedt het Damiaaninstituut zowel de richting Biotechnologische en chemische technieken als Biotechnologische en chemische wetenschappen aan.

De wijde omgeving van Aarschot kent het Damiaaninstituut voor haar technisch en wetenschappelijk onderwijsaanbod. Zo’n 940 leerlingen met een interesse in STEM bereiden zich hier voor op een vervolgopleiding of op hun carrière.
Ook leerlingen met een interesse in voeding en landbouw komen hier aan hun trekken. Voor hen biedt het Damiaaninstituut de richting Biotechnologische en chemische technieken in de dubbele finaliteit aan. Deze leerlingen kunnen ervoor kiezen om na hun opleiding verder te studeren, of om direct een job zoeken op de arbeidsmarkt.
Ook de richting Biotechnologische en chemische wetenschappen in de doorstroomfinaliteit is een mogelijkheid voor leerlingen die zeker willen verder studeren. Zij stromen door naar bijvoorbeeld Agro- en biotechnologie op de Thomas More-campus in Geel of naar Bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, zegt directeur van het Damiaaninstuut Elke Peeters.
Eindwerken
In het laatste jaar van deze opleiding bereiden de leerlingen zich voor op de vele proefstukken in het hoger onderwijs met een eindwerk over landbouw of voeding. Zo voert Joren onderzoek naar bacteriegroei in yoghurt van verschillende soorten melk. “Het is de eerste keer dat ik zelf yoghurt heb gemaakt”, zegt hij. “De yoghurt van koemelk is het beste gelukt, die van amandel- en sojamelk zijn mislukt.”
Nora test de effectiviteit van verschillende methodes voor onkruidbestrijding. “Het perceel is onderverdeeld in 3 stukken. Daarop test ik een mechanische manier om onkruid te verwijderen met schoffels, het chemische gewasbeschermingsmiddel Herbastop en een huis-tuin-en-keukenmiddeltje op basis van azijn. Vermoedelijk zal dat laatste het minst goed werken om onkruid te stoppen.”
Lanthe neemt in haar eindwerk sla onder de loep. “Ik heb sla zowel in water als in de grond geplant. Ik ben benieuwd of het vochtgehalte van hydrocultuur-sla inderdaad hoger is, zoals je zou verwachten.”
Arthur onderzoekt in het labo de vervuiling van vis uit de Noordzee met cadmium. “Zwangere vrouwen wordt altijd afgeraden om vette vis te eten, omdat die vervuild zou zijn met zware metalen. We losten vislever op in zuur en isoleerden de cadmium daarin om die bewering te testen.”
Voedselverwerkende sector
Met haar opleidingsaanbod over agrovoeding stoomt het Damiaaninstituut haar leerlingen in de eerste plaats klaar voor een carrière in de voedselverwerkende sector. Zo ontwikkelden leerlingen in het verleden een eigen bierrecept waarvan de school met regelmaat een nieuwe bestelling plaatst bij een plaatselijke brouwerij.
Toch zijn er al een aantal lesonderdelen die focussen op landbouw en komen leerlingen geregeld in contact met het boerenleven. Leerlingen bezoeken bijvoorbeeld in de tweede graad een melkerij en gaan op bezinning bij een schapenboerderij met zorgtak in de buurt.
Als het van directeur Peeters afhangt, zal de school haar aanbod in de land- en tuinbouw in de toekomst uitbreiden. “Ooit volgden 2.000 leerlingen les bij ons en we zien dat land- en tuinbouwrichtingen in andere scholen het goed doen. De strikte nijverheidsopleidingen zijn misschien onze corebusiness, maar ik zie nog enorm groeipotentieel in de land- en tuinbouw.”
Op 11 mei organiseert het Damiaaninstituut hun jaarlijkse opendeurdag Di-A-ctief. Meer informatie kan je vinden op https://www.damiaaninstituut.be. “Kom zeker eens langs op onze opendeurdag om zelf kaas, ijs en bier te maken”, besluit Peeters.