AgriClimate wil akkerbouw- en rundveesector klimaatvriendelijker maken
Inagro slaat de komende 4 jaar de handen in elkaar met 12 andere Belgische en Franse partners in het grensoverschrijdende Interregproject AgriClimate. Doel van dit project is de akkerbouw- en rundveesector toekomstbestendiger en klimaatvriendelijker te maken.

Hoe kunnen we de koolstofvoetafdruk van akkerbouw- en rundveebedrijven verkleinen en hun veerkracht tegen de klimaatverandering vergroten? En hoe pakken we hittestress bij dieren aan? Dat zijn vragen waar de partners in het project een antwoord op zoeken.
Klimaatverandering treft veehouderij en akkerbouw
Klimaatverandering treft landbouwbedrijven wereldwijd, ook in het noorden van Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. De veehouderij ervaart de effecten ervan op vee en voederbronnen, denk maar aan de daling van de melkproductie met 3 tot 5% tijdens hittegolven. Bovendien beïnvloedt de klimaatverandering de voortplanting en grasgroei. Het economisch verlies door hoge temperaturen wordt geschat op 1 euro per dag per koe. En ook in de akkerbouwteelt zijn de oogstopbrengsten lager door droogte. Voorspellingen tonen aan dat de toekomst niet rooskleuriger oogt.
Strategieën voor toekomstbestendige landbouwbedrijven
De sector toekomstbestendiger maken is dus een must. Om die doelstelling te bereiken, brengen de AgriClimate-partners de huidige landbouwpraktijken in kaart. Daarbij vergelijken ze bestaande tools op het gebied van koolstofvoetafdruk en veerkracht en stemmen ze die op elkaar af. Specifiek begeleiden ze 35 pilootbedrijven in Vlaanderen, Wallonië en het noorden van Frankrijk om deze tools zelf te testen. Het doel is om strategieën passend bij hun bedrijf te implementeren om hun koolstofvoetafdruk te verkleinen.
Daarnaast wordt ook onderzoek gedaan naar opslag van koolstof in de bodem en grensoverschrijdende verdienmodellen daarvoor, iets waar Inagro een belangrijke rol in zal opnemen. De pilootbedrijven worden verdeeld in grensoverschrijdende groepen, gebaseerd op hun type bedrijfsvoering.
Er zullen tal van workshops voor landbouwers en adviseurs worden georganiseerd om hen daarin te ondersteunen. Hiermee wordt een dynamische uitwisseling van kennis en ervaring gestimuleerd. Dit helpt om verbeterpunten te identificeren en gemeenschappelijke strategieën te ontwikkelen om landbouwpraktijken te verduurzamen.
Hittestress: aandacht voor dier en rendement
Een tweede cruciaal onderdeel van AgriClimate draait rond hittestress bij melkvee. Ook dit wordt een kerntaak voor Inagro. “We zullen onderzoeken hoe we dit het best kunnen tegengaan. We zetten daarbij in op zowel voedermanagement als opvolging op stalniveau. Daarbij gaat niet enkel aandacht naar effecten op het stalklimaat en de koe, maar ook naar het bredere economische plaatje”, zegt Evi Canniere, onderzoeker rundvee bij Inagro.
Van wetenschap naar praktijk
Het succes van dit project berust op de nauwe samenwerking tussen onderzoekers, adviseurs en landbouwers. Het biedt niet alleen wetenschappelijk onderbouwde oplossingen, maar zet ook sterk in op de concrete toepasbaarheid ervan op landbouwbedrijven.
Als projectleider is Inagro betrokken bij tal van aspecten. Door hun praktijkkennis op zowel technisch als economisch niveau kunnen de Inagro-onderzoekers een significante bijdrage leveren om tot waardevolle resultaten te komen. “Onze rol uit zich niet enkel in kennis, maar ook in analyse en concrete uitvoering van praktijkwaarnemingen. De landbouwers zijn dé spilfiguren in dit verhaal. Door onze sterke connecties met deze bedrijven zullen we ook hierin een verbindende rol kunnen spelen”, aldus Canniere.
Meer info over dit project vind je hier.