Startpagina Tuin

Composteren: de natuurlijke kringloop in de tuin

Januari is een echte feestmaand en bij feesten hoort lekker eten, maar wie lekker kookt, heeft meteen ook een berg keukenafval met uitpuilende groencontainers tot gevolg. En eigenlijk is dat nog niet eens zo erg, want dit organisch keuken'afval’ wordt in grote composteerinstallaties probleemloos omgezet in compost, een onmisbare grondstof voor elke tuinier.

We kunnen eigenlijk dit ‘afval’, net als de meeste ‘tuinafval’ (bladeren, takjes, snoeisel, groenteresten, gemaaid gras…) echter ook zelf composteren. Net zoals op de bodem van een bos de afgevallen bladeren en takjes van de bomen door miljoenen kleine organismen langzaam worden afgebroken tot donkere, vruchtbare bosgrond, zo wordt in een compostbak, -hoop of -vat het tuin- en keukenafval door bacteriën, schimmels, insecten en wormen omgezet tot compost, een primaire bron van humus. En vergeet de verhaaltjes over stank, zurigheid of ongedierte. Mits het respecteren van een paar eenvoudige...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Wacht niet met tegelwippen tot de zomer

Tuin Ontharden, vergroenen, tegelwippen: geveltuintjes worden steeds populairder in Vlaanderen. Niet alleen brengen ze kleur en leven in de vaak grijze, versteende straten, ze dragen ook bij aan een beter klimaat en een gezondere leefomgeving.
Meer artikelen bekijken