Melkveestallen op schoolhoeve Axelwalle gerenoveerd
Het Bernardustechnicum uit Oudenaarde zette onlangs een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid en innovatie door de renovatie van hun melkveestallen op landbouwcampus Axelwalle in Heurne. Deze renovatie, uitgevoerd in samenwerking met het gerenommeerde Nederlandse bedrijf Spinder, markeert een nieuw tijdperk voor deze secundaire school en haar landbouwafdeling.

De melkveestal van het Bernardustechnicum heeft een rijke geschiedenis. De oorspronkelijke stal werd in 1989 gebouwd op Tivoli (Volkegem) ter ere van het 50-jarige bestaan van de landbouwschool. Door de snel toenemende druk van bebouwing werd de stal 2 jaar later al verplaatst naar de huidige locatie op Axelwalle (Heurne). Hierbij werd de melkveestal op Tivoli afgebroken en opnieuw opgebouwd op Axelwalle.
De melkstal werd uitgebreid van een 2x4- naar een 2x5-visgraat en werd volledig geautomatiseerd met geijkte melkmeting, registratie van krachtvoeropname en automatische afname. Dat werd allemaal gekoppeld aan de managementsoftware Uniform. De binneninrichting van Neirinck werd daarbij volledig overgenomen. Halfweg de jaren 90 werden er diepstrooiselboxen voorzien om het comfort van de koeien te verhogen.
Samenwerking met Spinder
Nu, vele jaren later, drong zich een grondige renovatie op van de melkveestal. Aangezien de schoolhoeve streeft naar een economisch duurzaam bedrijf, werden verschillende firma's aangesproken om de melkveestal te renoveren. Na intern overleg met directie, teeltleiders en leerkrachten werd gekozen voor de Fitbox van Spinder, met behoud van de diepstrooiselboxen.
Het voordeel van de Fitbox is dat in de stal 3 cm per ligplaats in de breedte kon worden gewonnen ten opzichte van de oude inrichting. Tevens heeft deze ook een bepaalde veerkracht. De ligbedden werden ook 5 cm langer gemaakt, wat zorgt voor meer comfort voor de koeien bij het liggen en staan in de ligbox.
Er werd ook een nieuw veiligheidsvoederhek geplaatst. Dit voederhek is uiterst robuust, geluidsarm, veilig in gebruik en heeft één centraal bedieningspunt. Als schoolhoeve is dit geen overbodige luxe.
De renovatie en betrokkenheid van leerlingen
De renovatie duurde in totaal 2 weken. De leerlingen van het Bernardustechnicum waren nauw betrokken bij de afbraak en opbouw van de stal. Gedurende deze tijd liepen de koeien dag en nacht buiten. Op 3 juni 2024 konden de koeien voor de eerste keer terug in de nieuwe melkveestal. Wat opvalt, is dat de stal veel opener is. De koeien liggen veel mooier in de boxen. Het vullen van de bedden gaat gemakkelijker en het is veel stiller in de stal dankzij het geluidsarme voederhek.
Voortdurende investeringen en innovaties
In de loop der jaren zijn al heel wat investeringen gedaan. Begin jaren 90 was de schoolhoeve een van de pioniers met een eigen waterzuivering voor afvalwater en melkproductieregistratie van de koeien. De automatische mestrobot volgde daarna al snel. In 2019 werd de jongveestal volledig vernieuwd en werd er in de bestaande melkveestal een afkalfbox en ziekenboeg op stro voorzien. Bijna alle daken werden asbestvrij gemaakt, behalve dat van de melkveestal.
Toekomstplannen
Wat staat er nog op het verlanglijstje voor de toekomst? Een stalknecht om de ligboxen automatisch te vullen, overdekte stalmestopslag, de melkveestal voorzien van een asbestvrij dak, en tocht- en activiteitmeting voor melkkoeien. Door te blijven investeren is de schoolhoeve ook nu nog altijd een rendabel bedrijf. Dit willen we nog steeds overdragen naar onze leerlingen tijdens de lessen op de praktijkhoeve.
De renovatie van de melkveestallen op Bernardustechnicum is een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid, innovatie en educatie. De verbeteringen en innovaties in de stallen zorgen voor een beter welzijn van de dieren, een hogere efficiëntie en een lagere ecologische voetafdruk. Bovendien biedt het leerlingen de kans om te leren en te werken met de nieuwste technologieën. Dat bereidt hen voor op een succesvolle toekomst in de agrarische sector.
Het Bernardustechnicum en Spinder hebben samen een voorbeeld gesteld van hoe samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijven kan leiden tot duurzame en innovatieve oplossingen. Deze renovatie is niet alleen een investering in de toekomst van de school, maar ook in de toekomst van de landbouw en veehouderij.