Ruim aanbod aan studierichtingen aan het Bertinus Collectief Poperinge
Bertinus Collectief biedt een waaier aan studierichtingen aan binnen het vrij secundair onderwijs van Poperinge in de eerste, tweede en derde graad. We bieden tegelijk ook buitengewoon onderwijs aan in De Ast en hebben een internaat.

De eerste graad
De campussen van het Bernardus Collectief liggen naast elkaar en zijn verbonden door de Schoolstraat. Die gebruiken de leerlingen om zich over onze schooldomeinen te verplaatsen. We passen onze infrastructuur aan en bouwen momenteel 2 nieuwe schoolgebouwen.
Een volledige studieloopbaan
Onze opleidingen binnen het domein land- en tuinbouw starten al in de eerste oriënterende graad (DKW). De leerlingen kiezen in het eerste jaar A of B voor het talentpakket van 2 uur Plant-dier-milieu (PDM), dat in het tweede jaar de basisoptie STEM-technieken met focus op PDM wordt (5 uur per week in de A-stroom en 10 uur per week in de B-stroom).
In de tweede graad (LMC) kiezen de leerlingen binnen het specifieke domein land- en tuinbouw voor Plant-, dier- en milieutechnieken (dubbele finaliteit), ‘Plant, dier en milieu’ (arbeidsmarktgerichte finaliteit) of ‘Medewerker groen- en tuinbeheer’ duaal (arbeidsmarktgericht duaal).
In de derde graad (LMC) is er keuze uit Agrotechnieken dier (dubbele finaliteit), Dier en milieu (arbeidsmarktgerichte finaliteit), Tuinaanleg- en beheer (dubbele finaliteit), Groenaanleg en -beheer (arbeidsmarktgerichte finaliteit) of Groenaanleg en -beheer duaal (arbeidsmarktgericht duaal). Deze opleidingen vervangen de vroegere land- en tuinbouwopleidingen na de modernisering van het onderwijs.
LMC biedt ook een zevende specialisatiejaar aan in de opleiding Onderhoudsmecanicien zware bedrijfsvoertuigen met optie agromechanisatie of Tuinaanlegger-groenbeheerder duaal.
Focus op groei en ontwikkeling
In de tweede graad maken de leerlingen kennis met de vele factoren die een rol spelen in de leefwereld van dieren en planten. Ze doen dit in de opleidingen Plant, dier en milieu (A) of Plant-, dier- en milieutechnieken (D/A). Dat de omstandigheden, het milieu, waarin de planten en dieren groeien zeer belangrijk zijn, valt niet te ontkennen. In deze tweede graad komen de leerlingen in contact met alles wat een invloed kan hebben op deze groei- en ontwikkelingsfactoren.
De leerlingen worden voorbereid op een beroepsleven in de brede land- en tuinbouwsector of om verder te studeren. De kennis en vaardigheden bereiken we met lessen theorie en praktijk, maar ook via werkplekleren en bedrijfsbezoeken. Voor dit werkplekleren werken we samen met verschillende bedrijven uit de regio. Daar kunnen de leerlingen verschillende vaardigheden oefenen. We zijn als school blij om te kunnen rekenen op een uitgebreid netwerk van bedrijven, want het is heel belangrijk dat leerlingen van binnen en buiten de sector ervaringen in de praktijk kunnen opdoen.
Specialisatie in een sector vol evoluties
In de derde graad kunnen de leerlingen zich verder specialiseren in veehouderij, zowel in de richting Dier en Milieu (A) en Agrotechnieken Dier (D/A). Binnen deze opleidingen ligt de nadruk vooral op productiedieren. Het is een praktische vorming met focus op de dierlijke verzorging, huisvesting, voeding en fokkerij. De leerlingen leren volgens agro-ecologische en diervriendelijke principes omgaan met de dieren.
In deze opleidingen is er tevens ruimte voor de duurzame teelt van gewassen, met het oog op een economisch rendabele productie. Daarnaast is er ruime aandacht voor gewasbescherming, met als doel het behalen van een fytolicentie. Op de eigen proefhoeve maken de leerlingen teelt- en bemestingsplannen en leren ze de nieuwe ontwikkelingen kennen. Daarvoor is er nauw contact met bedrijven uit de toeleveringssector en met diverse landbouwcentra via de proefveldwerking. Binnen het vak ‘algemene technieken’ leren de leerlingen landbouwmachines bedienen, besturen, afstellen en onderhouden, met als doel een optimale werking.
Het is een sector met veel uitdagingen. Biodiversiteit, agro-ecologie, verbreding, dierenwelzijn, voedselveiligheid, korte keten, biologische teelt, duurzaamheid, voedselkwaliteit en nog vele andere aspecten bepalen tegenwoordig trouwens de toekomst van onze landbouw. Hierbij is ook de steeds wijzigende regelgeving een uitermate belangrijk aandachtspunt voor onze toekomstige verzorgers van dieren en gewassen.
Stages op specialiseerde landbouwbedrijven
De leerlingen lopen vanaf de derde graad stage op gespecialiseerde landbouwbedrijven. Binnen de A-finaliteit is dit wekelijks één stagedag. Zo kunnen de leerlingen de werking van het bedrijf gedurende een volledig jaar ervaren, met de specifieke werkzaamheden in elk seizoen. Daarnaast is er voor deze leerlingen, alsook voor de leerlingen D/A finaliteit, een blokstage van 2 weken voorzien, waarbij ze als volwaardige kracht de dagdagelijkse werking op het bedrijf ervaren.
In het tweede leerjaar van deze derde graad kunnen de leerlingen die hiervoor interesse hebben ook op buitenlandse stage. We promoten dit zeker binnen het Erasmus+ project, want voor de leerlingen is dit een onbeschrijflijke ervaring. Dit aanbod verruimt hun kennis en inzicht binnen het grotere Europese geheel.
Specialisatiejaar mechanisatie
Binnen de nieuwe onderwijsstructuur kan de succesvolle richting Land- en tuinbouwmechanisatie niet worden verdergezet. De nieuwe richting ‘Onderhoudsmecanicien zware bedrijfsvoertuigen, optie Agromechanisatie’, die vanaf schooljaar 2025-2026 wordt georganiseerd, berust op 4 grote pijlers (vakken). Deze opleiding zal de leerlingen voorbereiden op de technische vaardigheden die nodig zijn bij loonwerk- en mechanisatiebedrijven.
Kwaliteitsvol onderwijs
Bertinus Collectief Poperinge is gewapend voor de opleidingen van de toekomst met een moderne infrastructuur. De leerlingen van alle opleidingen lopen samen school, wat zorgt voor een ruimdenkende en verdraagzame gemeenschap.
We streven naar een warm nest voor iedereen en voorzien voldoende zuurstof om stap voor stap en in een voortdurende beweging grenzen te verleggen. Onze medewerkers zijn bezielers, die de jongeren stimuleren en gidsen. Ons uitgebreide netwerk creëert verbondenheid. Het resultaat? Fiere leerlingen. Daar doen we het voor.