Startpagina Onderwijs

Opleidingen aan het Sint Jozef Geel stomen leerlingen klaar voor arbeidsmarkt

Binnen het landbouwonderwijs in Geel organiseren we nu iets meer dan 100 jaar opleidingen om toekomstige landbouwers klaar te stomen. Binnen de dubbele finaliteit richten we Landbouwtechnieken in voor leerlingen die na het secundair willen verder studeren in het hoger onderwijs. Daarnaast leiden we via onze opleiding Landbouw in de arbeidsmarkfinaliteit leerlingen op om na hun opleiding op onze school aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt.

Leestijd : 2 min

Landbouwtechnieken is een theoretisch-praktische richting in de dubbele finaliteit (D/A). Daarin bieden we natuurwetenschappelijke, breed technische en polyvalente agrarische vorming aan met focus op dierlijke verzorging, huisvesting, voeding en voederwinning, fokkerij en dierlijke productie van landbouwproductiedieren. Daarnaast leren onze leerlingen volgens agro-ecologische en diervriendelijke principes handelen en werken volgens de richtlijnen van een duurzame en rendabele dierlijke productie met kennis van de sectorspecifieke wetgeving.

Tijdens de module ‘dier & leefmilieu’ leren onze leerlingen op een respectvolle en verantwoorde manier omgaan met allerhande landbouwproductiedieren. De dieren verzorgen, hun huisvesting in orde brengen, exterieurkenmerken van de dieren beoordelen met als doel de dieren te veredelen om het opfokresultaat te verbeteren en een doelmatige gezondheidscontrole uitoefenen staan op het programma.

In de module ‘plant & groeimilieu’ gaan ze vervolgens dieper in op de verschillende landbouwteelten. Ook hun kennis van landbouwmachines zal aangescherpt worden.

Landbouwsector beter leren kennen

In verschillende projecten leren onze leerlingen vervolgens de landbouwsector beter kennen. Zo worden ze tijdens het project ‘landbouwmechanisatie’ klaargestoomd om te leren werken met landbouwmachines. In het project ‘rundveehouderij’ komt, naast klauwverzorging, ook kunstmatige inseminatie uitgebreid aan bod. In het project ‘landbouwgewassen’ komen ze dan weer alles te weten over de teelt van maïs en grasland. Ook nieuwe trends inzake duurzame landbouw worden onder de loep genomen.

Landbouw is een praktische agrarische richting in de arbeidsmarktfinaliteit (A). Onze leerlingen ontwikkelen competenties en inzichten via praktische vorming, met focus op dierlijke verzorging, huisvesting, voeding en voederwinning, fokkerij en dierlijke productie van landbouwproductiedieren. Ook het bedienen en besturen, onderhouden, afstellen en controleren van landbouwmachines komt aan bod. Daarnaast zetten we in op het handelen volgens agro-ecologische en diervriendelijke principes.

De leerlingen worden tijdens het project ‘landbouwmechanisatie’ ook voorbereid om kwaliteitsvol gemechaniseerd werk met landbouwmachines te leren uitvoeren. In het project ‘veehouderij’ ligt de focus op het opfokken en verzorgen van landbouwproductiedieren met het oog op een rendabele dierlijke productie.

Nieuw specialisatiejaar Productiemedewerker dier - landbouw

Vanaf volgend schooljaar kunnen onze leerlingen die hun diploma secundair onderwijs behaald hebben in het zesde jaar A-finaliteit, zich verder specialiseren in ons nieuwe zevende jaar Productiemedewerker dier - landbouw. De focus ligt hier op het specialiseren in de praktische kant van klauwverzorging en kunstmatige inseminatie. Ook managementtools inzake melkgezondheid en jongveeopfok komen aan bod.

Daarnaast zullen de huidige landbouwwetgeving en de fytolicentie de nodige aandacht krijgen. Na het volgen van dit zevende jaar kunnen onze leerlingen met een rijke bagage én versterkte competenties aan de slag op de arbeidsmarkt.

Sint Jozef Geel

Lees ook in Onderwijs

‘Aquaponics’ als rode draad doorheen verschillende studierichtingen aan het LTI Oedelem

Onderwijs Met trots introduceert het land- en tuinbouwinstituut (LTI) een nieuw project op school: aquaponics. Dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen, die volop inzet op innovatief onderwijs, kreeg het LTI een unieke kans om de leerlingen kennis te laten maken met een duurzame en toekomstgerichte landbouwmethode. Dit project weerspiegelt perfect de verwevenheid van de 4 pijlers die op school worden aangeboden: landbouw, wetenschap & techniek, tuinbouw (tuinaanleg) en natuur.
Meer artikelen bekijken