‘Aquaponics’ als rode draad doorheen verschillende studierichtingen aan het LTI Oedelem
Met trots introduceert het land- en tuinbouwinstituut (LTI) een nieuw project op school: aquaponics. Dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen, die volop inzet op innovatief onderwijs, kreeg het LTI een unieke kans om de leerlingen kennis te laten maken met een duurzame en toekomstgerichte landbouwmethode. Dit project weerspiegelt perfect de verwevenheid van de 4 pijlers die op school worden aangeboden: landbouw, wetenschap & techniek, tuinbouw (tuinaanleg) en natuur.

Aquaponics laat de leerlingen kennismaken met duurzame landbouw op een kleine oppervlakte. Dit sluit perfect aan bij de uitdagingen van de dag van vandaag, zoals beperkte ruimte en watergebruik. Hergebruik wordt steeds belangrijker, en dit systeem illustreert dat op een praktische manier.
Daarnaast ontdekken de leerlingen dat het mogelijk is om exotische productiedieren, zoals zoetwaterreuzengarnalen, lokaal te kweken. Dit vermindert de noodzaak van transport uit Azië of Amerika, wat weer gunstig is voor het milieu. Het is een prachtig voorbeeld van circulaire landbouw, waar efficiëntie en ecologie hand in hand gaan.
Aquaponics als topic binnen verschillende studierichtingen
Binnen het aquaponics-project komen leerplandoelen uit verschillende studierichtingen aan bod:
• In de lessen
• Voor de richting Natuur kan de focus liggen op het ontwerp en het onderhoud van de biofilter.
• De leerlingen uit Biotechnologische en chemische wetenschappen/-technieken nemen de kwaliteitscontrole van het water en de analyse van voeders voor hun rekening. Op basis van hun bevindingen kunnen we het voeder aanpassen aan de behoeften van de gekweekte diersoorten. In deze lessen kan ook een lichtschema uitgewerkt worden, zodat de planten optimaal kunnen groeien.
Kortom, aquaponics biedt een boeiende meerwaarde aan het curriculum door theorie en praktijk te combineren in een duurzame context.
Samenwerken en kennis delen
Reactie van de leerlingen op het project
“De leerlingen zijn erg enthousiast! Ze kijken ernaar uit om mee te helpen met het bouwen van de installatie, met het opkweken van de dieren en met het verder ontwikkelen van het project. Velen zijn benieuwd hoe snel de dieren en planten groeien en wat de opbrengsten en kosten zullen zijn. Voor de leerlingen van de wetenschapsrichtingen is dit een unieke kans om hun theoretische kennis om te zetten in een innovatieve praktijkervaring. Dit project bereidt hen uitstekend voor op de uitdagingen in het latere werkveld.”
Mogelijkheden tot verdere uitbreiding
“We willen experimenteren met exotische zoetwatergarnalen en Australische zoetwaterkreeften. Als we de opstartproblemen achter ons laten, is het doel om de dieren zelf te vermeerderen en een volledig gesloten systeem te realiseren. Momenteel wordt veel pootgoed geïmporteerd, wat stress en ziekterisico’s met zich meebrengt. Door zelf pootgoed te kweken, kunnen we deze risico’s minimaliseren en tegelijkertijd de milieubelasting verkleinen. Het project heeft dus een enorme potentie om verder te groeien”, vertelt Jeffrey Bracke.
Aquaponics als blik op de toekomst
Met dit initiatief wil het LTI niet alleen leerlingen inspireren, maar ook bijdragen aan een duurzame landbouw in Vlaanderen. Het project verbindt theorie en praktijk, biedt kansen om nieuwe technologieën te ontdekken en benadrukt het belang van circulariteit. Samenwerking en kennisdeling zijn cruciaal om de uitdagingen van morgen aan te gaan en met dit project zet het LTI een stap in die richting. Innovatie, duurzaamheid en onderwijs komen op die manier mooi samen.