Startpagina Actueel

Heeft varkensvet toekomst als vliegtuigbrandstof?

Een West-Vlaamse vetsmelter slaagt er in om varkensvet zodanig fijn te raffineren dat het gebruikt kan worden als vliegtuigbrandstof. Vlaams minister-president Diependaele steunt het initiatief met een subsidie van 1 miljoen. Volgens hem kadert dit binnen de ambitie van Vlaanderen om reststromen maximaal circulair in te zetten. Toch loopt het volgens minister Brouns nog zo’n vaart niet.

Leestijd : 2 min

Nochtans plaatst de Europese Federatie voor Transport en Milieu ernstige vraagtekens bij de duurzaamheid van dierlijke vliegtuigbrandstoffen, meent volksvertegenwoordiger Simon Bekaert (Vooruit) te weten. In de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement van 11 maart zei hij dat voor een vlucht van Parijs naar New York het vet van 8.800 varkens nodig zou zijn. Door varkensvet te gebruiken als brandstof klikken we ons vast aan de huidige varkensstapel, vreest hij. Bovendien neemt het Vlaams regeerakkoord zich voor om de varkensstapel tegen 2030 met 30% te verkleinen.

Varkensvet als biobrandstof?

Minister Jo Brouns (cd&v) is er niet van overtuigd dat varkensvet als biobrandstof aantrekkelijk zal gemaakt worden.

Categorie 3-vetten zoals varkensvet worden geproduceerd uit dierlijke bijproducten, in dit geval slachtafval. Via een streng gereglementeerde hittebehandeling wordt dit slachtafval omgezet in dierlijke eiwitten en vetten. Deze vetten kunnen worden ingezet voor de productie van petfood, veevoeders, oleochemie en biobrandstoffen.

Momenteel wordt ongeveer driekwart van de in Vlaanderen beschikbare dierlijke categorie 3-vetten afgezet naar de biobrandstofproductie. De reden hiervoor is dat in afgelopen decennia de diervoedersector meer is gaan inzetten op plantaardige vetten. Elke valorisatiestap van voedselverliezen gebeurt met de optimale bestemming voor ogen in de veevoeding, door compostering of vergisting en als industriële grondstof, organische koolstof of nutriëntenbron. Energetische toepassingen zijn een optie als bovenstaande valorisatieopties niet mogelijk zijn.

Menselijke consumptie

Voor minister Brouns is het duidelijk dat de waarde van een varken nog steeds bepaald wordt door het aandeel dat wél naar menselijke consumptie gaat. Het is volgens hem dus allerminst te verwachten dat we morgen varkens zullen produceren louter voor de verwerking tot biobrandstof. Het zo hoogwaardig mogelijk valoriseren van de bijproducten draagt dan alleen maar bij aan circulariteit. Dat is net goed want door het grote gebrek aan minerale grondstoffen zijn we net aangewezen op de hoge circulariteit van onze economie.

Wat de specifieke subsidie aangaat, verwijst minister Brouns naar minister-president Diependaele (N-VA) die dat aspect behartigt. Hij is verantwoordelijk voor dat dossier en heeft het ter beoordeling voorgelegd aan de voltallige Vlaamse Regering.

FoJ

Lees ook in Actueel

Groene productiecijfers voor Belgische diervoedersector

Economie De dalende tendens in productievolume binnen de Belgische dierenvoedersector lijkt gekeerd. Zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Belgian Feed Association (BFA). In 2024 werd een productiestijging van 3,3% tegenover 2023 genoteerd.
Meer artikelen bekijken