Startpagina Groenten

Aspergeteler Katrien De Backer wenst het beste voor 2025

Naast fruit telen Katrien De Backer en haar familie van tuinderij Amelinckx al 3 generaties asperges in Hingene. Ze blikt samen met ons terug en vooruit.

Leestijd : 2 min

In het midden van het aspergeseizoen gaf Katrien De Backer van tuinderij Amelinckx ons inzicht in de intensieve aspergeteelt. Nu droomt ze samen met ons van een voorspoedig en ondernemend 2025.

Welke gebeurtenis in 2024 zou je willen veranderen?

De venijnigste gebeurtenis die ik zou willen schrappen, heeft te maken met een actie van de natuur, die op een verkeerd moment kwam. Driemaal in het voorjaar 2024, tijdens het groeiseizoen, heeft het gehageld op onze vruchten: net toen ze uit de bloesem kwamen, op het jonge vruchtje en nog later in mei/juni. Van mij mag het eens kermis in de hel zijn, maar het liefst als de bomen kaal zijn.

Welke politicus wil je aan je feestdis?

Wel, ik ga niet 1 kiezen. Ik nodig ALLE politici uit. Ik zal koken en de tafel zal groot genoeg zijn! Degenen die willen genieten van eerlijke, kraakverse, lekkere en gezonde voeding mogen aanschuiven. Onze wil is er om iedereen te laten genieten. Laten we daarom lekker boeren: groentjes, fruit en vlees cultiveren op het hoogste niveau voor iedereen die dichtbij wil blijven genieten. Aan tafel!

Wat is jouw wens voor 2025?

Kort en krachtig! Een frisse geest in een gezond lichaam voor al mijn familieleden en werkmakkers. Al wat we kunnen verwezenlijken, is dankzij mekaar. We zijn een sterke ketting van ervaring, doorzetting, gedrevenheid en werklust. Eén schakel ertussenuit en 't is niet meer zoals het was. 't Gevaar van vanzelfsprekendheid lonkt, maar tijdig met de botten in het veld of zeker met de voetjes op de grond.

Als je over 500.000 euro zou beschikken, waar zou je dat binnen je bedrijf aan spenderen?

Als stout budgetdromen mag: een 5 maand durend A-terras (dat is dialect voor jouw terras) met overdekt zicht op de Wintamse Kouter. Een bries, de zon, de geur van pas gemaaid gras... Daar 3 aspergegerechten – home made with love – uit een open keuken in een eiken bijgebouw met rieten dak serveren, naast ovenverse tartelette met al ons zalig zachtfruit: framboos, braam, blauwe bes, aardbei en kers. Het is en blijft een stoute droom, want ik heb maar 7 dagen in een week.

Wat zijn je stoutste dromen voor de sector in 2025?

Laat alle gedreven boeren en tuinders met gezond boerenverstand gepassioneerd hun werk doen en zich laten coachen door boer-liefhebbende verstandige zielen. Een jonge, gedreven sidekick die je levenswerk en motto begrijpt, verstaat en ondersteunt, is heel welkom. Want wie het niet kent, maar wel wil, komt sneller vooruit dan degene die zogezegd alles kent, maar alles in de verdommenis praat.

Lees ook in Groenten

Meer artikelen bekijken