Oogsten zullen volgens onderzoek verloren gaan door microplastics

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.
Ik abonneer meUit een recent gesprek met Eurocommissaris Jessika Roswall onthoudt minister Jo Brouns dat Vlaanderen de lat van goede toestand in het kader van het mestbeleid in 2027 niet zal halen. Een magere troost daarbij is dat er nog wel meer lidstaten deze situatie moeten verbijten.
Hoewel de oppervlakte van het laaggelegen schraal hooiland (habitattype 6510) in Vlaanderen globaal stabiel lijkt en mogelijks licht toeneemt, is er nog een weg te gaan voor het realiseren van de gewestelijke instandhoudingsdoelstelling voor een oppervlakteuitbreiding met 900 tot 1.650 ha. Dat antwoordt Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) op een schriftelijke vraag van parlementslid Sanne Van Looy (N-VA).
De Europese Investeringsbank (EIB) geeft een lening van 35 miljoen euro aan GreenLight Biosciences España voor het onderzoek naar en de productie van biologische gewasbescherming gebaseerd op ribonucleïnezuurinterferentie (RNAi).
De Nederlandse regering werkt aan een fundamentele herziening van de stikstofwet. De nieuwe wetgeving moet juridisch houdbaar en economisch uitvoerbaar zijn, met snellere vergunningverlening en een stikstofbeleid dat niet strenger is dan in andere EU-landen. Tot die wet er is voor Nederland worden enkele andere maatregelen genomen.
Industriële hennep zuivert de bodem nog sneller dan verwacht van verontreiniging met PFAS en PFOS. Het reinigen van bodems met planten blijkt bovendien een stuk goedkoper dan het afgraven van de vervuilde grond. Dat is de conclusie van een test op de met PFAS-vervuilde site van Campus Vesta in Ranst.
Om meer landbouwers te stimuleren zich extra in te spannen voor de natuur, past de VLM enkele beheersovereenkomsten aan. “De aanpassingen maken de beheerovereenkomsten beter inpasbaar in het bedrijf en de uitvoering eenvoudiger, zonder dat dat ten koste gaat van de biodiversiteitswinst in landbouwgebied.”
Landbouwers vragen volgens Vlaams minister Brouns terecht dat ze enkel verantwoordelijk zijn voor de vervuiling die ze zelf veroorzaken. Uit het jongste jaarlijkse Mestrapport blijkt dat 17,5% van de MAP-meetpunten voor het oppervlaktewater niet voldoet of kan verbeterd worden. De minister zegt dat hij het MAP-meetnet nog dit jaar zal evalueren en bijsturen.
Bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) loopt momenteel een doctoraat naar het dieet van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen. De bedoeling is om een duidelijker beeld te krijgen van de impact van die soort op de Vlaamse biodiversiteit.
Kregen Vlaamse verenigingen voor landbeheer tussen 2003 en 2018 jarenlang onterecht aankoopsubsidies? Dat zoekt de Europese Commissie uit na een klacht van de Vlaamse Vereniging Gelijkberechtiging Natuur (VVGN). Die voelt zich gesterkt door een uitspraak in Nederland waar hun ‘grote broer’, de Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters (VVG) gelijk kreeg na een gelijkaardige klacht.
De stikstofemissieproblematiek heeft de afgelopen jaren de Vlaamse politiek flink beheerst. In maart 2023 werd de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) goedgekeurd en de afspraken werden verder geconcretiseerd in het stikstofdecreet, dat op 22 februari 2024 in het Belgisch Staatsblad verscheen. Wat betekent dit nu concreet en, meer specifiek, wat zijn de gevolgen ervan voor schapen- en geitenbedrijven?
Abonneer je op Landbouwleven
Abonnement aanbiedingen