Startpagina Tuin

De moestuin in september: meer dan alleen maar oogsten

De schoolvakantie is alweer voorbijgevlogen dus loopt de zomer op zijn laatste benen. Het hooi en het stro zitten op de schelf of staan netjes in grote balen op elkaar gestapeld. En dan wisten de oude boeren het wel: “als de akkers zijn geschoren, is de winter geboren”. Niet dat we in september geen mooie, zonnige dagen meer mogen verwachten, alleen heten ze vanaf nu niet meer zomerse dagen maar ‘mooie nazomer dagen’.

Ook in de moestuin draait de oogst op volle toeren waardoor er stilaan meer en meer perceeltjes komen leeg te liggen. Bedekken met een mulchlaag (aan dunne laag grasmaaisel, afgevallen bladeren) of inzaaien met een groenbemester zorgt ervoor dat de grond beschermd is tegen erosie en het voorkomt onkruidgroei. Bovendien nemen de groenbemesters de resterende meststof op die dan in het voorjaar, als de groenbemesters ingespit worden, weer beschikbaar komt voor de groenteplanten.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Stinzenplanten brengen de lente in tuinen en op terrassen

Tuin Stinzenplanten: de kans is groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Het is dan ook een oer-Hollands woord voor een groep van planten – vaak voorjaarsbloeiers met opvallende gekleurde bloemen – waarvoor we in Vlaanderen geen echte naam hebben. We kennen ze echter wel: sneeuwklokje, krokus, kievitsbloem, daslook, wilde narcis…
Meer artikelen bekijken