Startpagina Actueel

Beweiding in Europa: Waar gaat de koe de wei (nog) op?

Beweiden van melkkoeien beroert burgers en boeren. Burgers waarderen het welzijn voor de koeien en de ecosysteemdiensten die beweiding oplevert voor mens en milieu. Boeren kiezen voor deze traditionele vorm van rundveehouderij voor een betere diergezondheid, ruwvoerbenutting of melkkwaliteit... Beweiding draagt ook vaak positief bij aan de bedrijfsrendabiliteit. Toch kent begrazing in Europa een dalende trend. Waarom en hoe kunnen we deze trend keren?

Onderzoekers uit Nederland, Ierland en Duitsland brachten de beweiding van melkvee in Europa in kaart. Ze deden dit aan de hand van enquêtes en groepsgesprekken met leden van de werkgroep ‘Begrazing’ van de European Grassland Federation (EGF) over een periode van 10 jaar (2010 tot 2019). Het resultaat is geen volledig overzicht, maar biedt wel een inzicht in beweiding in Europa en de factoren die de keuze voor beweiding bepalen.

Beweiding steunt op de inherente natuur van herbivoren om gras om te...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Schapenhouder meet de schade op van rampjaar 2024

Schapen Bijna de helft van zijn kudde verloren, een spaak gelopen lammerseizoen en een flink kostenplaatje: schapenhouder John Vermetten draagt de gevolgen van een seizoen getekend door de dierziekte blauwtong. Hij wacht met een bang hart het nieuwe seizoen af. “Als er terug 100 dode schapen vallen, geef ik het onderhand op.”
Meer artikelen bekijken