Startpagina Tuin

Een boom voor elke tuin: leibomen

Bomen zijn het beste wapen in de strijd tegen de klimaatsverandering. Niet alleen zetten ze door fotosynthese koolstofdioxide om in zuurstof maar door de verdamping van grondwater werken ze bovendien ook als een natuurlijke airco die de omgevingstemperatuur op warme dagen doet dalen. Als extra troef werd wetenschappelijk bewezen dat groen in de nabijheid van de leefomgeving zorgt voor een betere gezondheid en een gevoel van welbehagen.

Leibomen zijn dan wel niet zo imposant als volgroeide bomen maar dragen op hun bescheiden wijze wel alle bovenstaande positieve eigenschappen in zich. Leibomen zijn helemaal niet nieuw. Reeds eeuwen werden (en worden) fruitbomen om functionele redenen zoals meer opbrengst op een kleinere oppervlakte, aanplant tegen een zuidermuur en om het siereffect in welbepaalde vormen gesnoeid en opgekweekt als leiboom. Ook rond boerderijen werden vroeger soms leibomen aangeplant als windbreker en om de melkkamer koel te houden. Door het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Stinzenplanten brengen de lente in tuinen en op terrassen

Tuin Stinzenplanten: de kans is groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Het is dan ook een oer-Hollands woord voor een groep van planten – vaak voorjaarsbloeiers met opvallende gekleurde bloemen – waarvoor we in Vlaanderen geen echte naam hebben. We kennen ze echter wel: sneeuwklokje, krokus, kievitsbloem, daslook, wilde narcis…
Meer artikelen bekijken