Op school hebben ze ons geleerd dat de zomer begint op 21 juni. Het is het jaargetijde met langere droge periodes, hoge temperaturen en ’s avonds kans op onweders. Als je het ons vraagt, is de zomer dit jaar al half mei begonnen. Als gevolg hiervan draait de natuur op volle toeren. Waar er voldoende vocht is, groeien de gewassen nu maximaal.
De dikke ronde doppen waaronder de eitjes van de gewone dopluis zich bevinden. Hier op de twijgen van Taxus.Eizak van de wollige dopluis op de onderkant van het blad van een Japanse esdoorn.
De keerzijde van de medaille is dat ook schadelijke organismen zich sneller gaan ontwikkelen. Niet alleen verschijnen ze enkele weken vroeger op het toneel, maar de kans bestaat dat bepaalde insecten een extra generatie zullen voortbrengen, waardoor ze in grotere aantallen zullen aanwezig zijn in de tuin. Gezonde planten zullen hier weinig hinder van ondervinden, maar planten die minder in conditie zijn (droogtestress, te weinig meststof, te oude...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
TuinStinzenplanten: de kans is groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Het is dan ook een oer-Hollands woord voor een groep van planten – vaak voorjaarsbloeiers met opvallende gekleurde bloemen – waarvoor we in Vlaanderen geen echte naam hebben. We kennen ze echter wel: sneeuwklokje, krokus, kievitsbloem, daslook, wilde narcis…