Startpagina Onderwijs

Ontdek jouw toekomst met de zevende leerjaren aan het VLTI

Vanaf het huidige schooljaar krijgen alle leerlingen hun diploma secundair onderwijs al na het zesde middelbaar. Daarna kunnen ze, vanaf volgend schooljaar, er eventueel voor kiezen om een extra zevende leerjaar gericht op instroom arbeidsmarkt te volgen om een bijhorend beroepskwalificatie te behalen.

Leestijd : 5 min

Wil je je praktische en technische vaardigheden naar een hoger niveau tillen en je voorbereiden op een boeiende carrière in de agrarische sector? Het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut (VLTI) in Torhout biedt jou de perfecte springplank naar de arbeidsmarkt met diverse zevende leerjaren.

Waarom kiezen voor een extra jaar gericht op instroom arbeidsmarkt?

Je verwerft een extra beroepskwalificatie die aantoont dat je over de nodige vaardigheden en kennis beschikt om in een professionele omgeving te werken. Dit geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Extra kwalificaties openen deuren naar diverse carrièremogelijkheden en vergroten je kansen op de arbeidsmarkt, vooral in gespecialiseerde bedrijven.

Deze opleidingen zijn sterk praktijkgericht, waardoor je theoretische inzichten op een praktische manier kunt toepassen. Dit maakt je direct inzetbaar in je vakgebied. Binnen een veilige en vertrouwde leeromgeving ontwikkel je meer zelfstandigheid en leer je effectieve handelingen uitvoeren om concrete uitdagingen aan te pakken. Je verdiept je in een vakgebied dat jou interesseert, zodat je je kan onderscheiden met specifieke kennis en vaardigheden. Dit bereidt je optimaal voor op de arbeidsmarkt. Je verwerft ook de kennis en vaardigheden om een eigen bedrijf te runnen. Dit biedt je de vrijheid om je eigen weg te bepalen en om eventueel een klantenbestand op te bouwen.

Het zevende leerjaar draagt bovendien bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert om meer verant-woordelijkheid op te nemen, probleemoplossend te denken en om samen te werken met anderen.

Specifieke studierichtingen in het VLTI

Paardenhouder In het zevende leerjaar Paardenhouder leer je alles wat je nodig hebt om succesvol te werken in de paardenhouderij. Je zult paarden verzorgen en voederen, gezondheidsproblemen herkennen en oplossingen voorstellen. Daarnaast leer je preventieve en curatieve maatregelen uit te voeren en dagelijkse handelingen aan paarden aan. Na het afronden van deze studierichting ben je klaar om de arbeidsmarkt te betreden als paardenverzorger, stalmanager of in een andere functie binnen de hippische sector. Bovendien kun je er eventueel voor kiezen om de trainersopleiding C te volgen.

Productiemedewerker Plant In deze richting krijg je een agrarische vorming met een focus op gewasverzorging, ontwikkeling van gewassen en teelten, plantvermeerdering en plantaardige productie. Je leert handelen volgens agro-ecologische principes en werkt volgens de richtlijnen van een duurzame en rendabele plantaardige productie. Na het afronden van deze studierichting ben je klaar om de arbeidsmarkt te betreden als productiemedewerker plant, teeltmanager of in een andere functie binnen de plantaardige productie.

Je behaalt een fytolicentie P2 en voldoet aan de definitie van ‘jonge landbouwer’ in het kader van inkomenssteun en VLIF-investerings- en vestigingssteun (enige voorwaarde: de leerling moet uiterlijk de eerste lesdag van februari van het schooljaar in kwestie in het bezit zijn van een attest fytolicentie P1).

Productiemedewerker Dier In het zevende leerjaar Productiemedewerker Dier krijg je een brede agrarische vorming met een focus op dierlijke verzorging, huisvesting, voeding en voederwinning, fokkerij en dierlijke productie van landbouwproductiedieren. Je leert handelen volgens agro-ecologische en diervriendelijke principes en werkt volgens de richtlijnen van een duurzame en rendabele dierlijke productie.

Na het afronden van deze studierichting ben je klaar om de arbeidsmarkt te betreden als productiemedewerker dier, stalmanager of in een andere functie binnen de dierlijke productie. Je behaalt een fytolicentie P2 en voldoet aan de definitie van ‘jonge landbouwer’ in het kader van inkomenssteun en VLIF-investerings- en vestigingssteun.

Mecanicien Tuin-, Park- en Bosmachines In het zevende leerjaar Mecanicien Tuin-, Park- en Bosmachines leer je alles wat je nodig hebt om storingen aan machines op te lossen en om klanten verder te helpen. Je zult technologisch vaardig worden in het onderhouden, herstellen en afleveringsklaar maken van diverse machines. Dankzij je elektrische, hydraulische en mechanische kennis ben je een gewild persoon binnen dit knelpuntberoep.

Na het afronden van deze studierichting ben je klaar om de arbeidsmarkt te betreden als mecanicien voor tuin-, park- en bosmachines, of in een andere functie binnen de mechanische sector.

In de richting Mecanicien Tuin-, Park- en Bosmachines leer je alles wat je nodig hebt om storingen aan machines op te lossen.
In de richting Mecanicien Tuin-, Park- en Bosmachines leer je alles wat je nodig hebt om storingen aan machines op te lossen. - Foto: VLTI

Tuinaanlegger-Groenbeheerder In deze richting krijg je een agrarische vorming met een focus op de aanleg en beheer van tuinen, parken en groene ruimtes. Je leert hoe je het ontwerp van een opdrachtgever kunt realiseren, in stand houden en verder ontwikkelen volgens de wensen van de klant of opdrachtgever.

Na het afronden van deze studierichting ben je klaar om de arbeidsmarkt te betreden als tuinaanlegger, groenbeheerder of in een andere functie binnen de groene sector. Je behaalt een fytolicentie P2 (enige voorwaarde: de leerling moet uiterlijk de eerste lesdag van februari van het schooljaar in kwestie in het bezit zijn van een attest fytolicentie P1).

Voordelen van een zevende specialisatiejaar

Door je extra te verdiepen in bepaalde vaardigheden en praktijkkennis word je een echte specialist in je vak. Je blijft in een vertrouwde schoolomgeving, terwijl je ook al kan proeven van het echte leven op de werkvloer. Voor een zevende middelbaar betaal je geen inschrijvingsgeld, in tegenstelling tot opleidingen aan het hoger onderwijs of aan andere instanties. Dankzij een nauwe samenwerking met bedrijven en organisaties, leren echte professionals je de kneepjes van het vak. Vaak sta je al met één been in de arbeidsmarkt, wat extra kansen creëert. In een specialisatiejaar leer je zelfstandig werken en word je arbeidsrijp. Dit alles garandeert een vlotte overgang naar een job of het hoger onderwijs.

De zevende specialisatiejaren in het VLTI bieden een boeiende voorbereiding op een succesvolle carrière in de agrarische sector. Ben je klaar om de uitdaging aan te gaan en om je toekomst verder vorm te geven? Schrijf je dan in en zet de eerste stap naar een veelbelovende toekomst!

VLTI Torhout

Deze studierichtingen zijn onder voorbehoud. Het is nog niet zeker of ze effectief zullen worden ingericht. Dat hangt af van het aantal inschrijvingen. Schrijf je in en het VLTI houdt je op de hoogte zodra er hierover meer duidelijkheid is.

Lees ook in Onderwijs

Meer artikelen bekijken