Startpagina Buitenland

Europees Parlement zet licht op groen voor uitstel duurzaamheidsverplichtingen bedrijven

Het Europees Parlement heeft op 3 april met een ruime meerderheid ingestemd met het uitstel van rapporteringsverplichtingen voor bedrijven op vlak van duurzaamheid. Ook een groot deel van de linkerzijde schaarde zich uiteindelijk achter deze voorstellen om bedrijven administratief te ontlasten. De Belgische voedingsindustrie noemt het uitstel een stap in de goede richting, maar heeft nog een aantal bezorgdheden.

Leestijd : 4 min

Het groen licht van het halfrond heeft als gevolg dat lidstaten een jaar extra tijd krijgen tot 26 juli 2027 om de zogenaamde zorgplichtwet (CSDDD) in nationale wetgeving om te zetten. Die vorig jaar pas goedgekeurde wet moet bedrijven meer verantwoordelijk maken voor het aanpakken van uitbuiting en milieuschade in hun toeleveringsketen. Die verplichtingen worden voor de grootste bedrijven nu pas van kracht vanaf juli 2028.

Het uitstel kadert in het streven van de Europese Commissie om ondernemingen administratief te ontlasten en ze sterker te maken in de internationale concurrentiestrijd. Zo wordt ook de toepassing van de richtlijn over duurzaamheidsrapportering (CSRD) met 2 jaar uitgesteld tot 2028. Grote bedrijven zullen pas in dat jaar voor het eerst verslag moeten uitbrengen over de impact van hun activiteiten op milieu en klimaat. Beursgenoteerde kmo's krijgen nog een jaar extra om deze informatie te verstrekken.

“Zeker voor kmo's is de huidige overdaad aan verplichtingen en complexe regelgeving verstikkend. Dat Europa nu actie onderneemt om dit aan te pakken, moeten we toejuichen”, zo begroet Wouter Beke (cd&v) de stemming. Hilde Vautmans (Open Vld) vindt zelfs dat er niet geaarzeld moet worden om de pauzeknop ook na 2027 ingedrukt te houden. “Totdat onze ondernemers opnieuw stevig en competitief in hun schoenen staan”, zegt ze.

Links en groenen volgen

Opvallend: toen er dinsdag 1 april werd gestemd om dit uitstel via spoedprocedure te behandelen, stemde de linkerzijde van het halfrond nog tegen. Donderdag (3 april), na onderhandelingen tussen de traditionele pro-Europese politieke families, schaarde het grootste deel van de socialisten en de groenen zich uiteindelijk wel achter het uitstel en doemde een ruime meerderheid van 531 tegen 69 stemmen (17 onthoudingen) op. Enkel uiterst links stemde en bloc tegen.

Bij de socialisten verluidde dat ze garanties hebben verkregen dat de geest en de doelstellingen van deze 2 wetten gevrijwaard zullen worden en dat deze fracties ook in de toekomst in vertrouwen zullen samenwerken rond voorstellen over administratieve vereenvoudiging. “Het akkoord van vandaag gaat verder dan dat. Het bewijst dat we stabiliteit kunnen bouwen in het Europees Parlement, ook in de toekomst”, zei de Duitse onderhandelaar Gaby Bischoff. Het nam niet weg dat Estelle Ceulemans (PS) uiteindelijk toch op het rode knopje drukte.

Dat deed ook Saskia Bricmont (Ecolo). Sara Matthieu (Groen), de spreekbuis van de groenen in de milieucommissie, voegde zich wel bij de meerderheid. “We moeten al onze invloed inzetten in onze strijd strijd tegen kinderarbeid, dwangarbeid, ontbossing en andere misstanden. Dat kan enkel door mee aan tafel te zitten en de terechte bezorgdheden van het middenveld, vakbonden en progressieve bedrijven te vertolken”, meent ze. Er is wel een voorbehoud. “We geven de onderhandelingen met de pro-Europese meerderheid van 4 fracties een kans, maar bij een teleurstellend resultaat stemmen we tegen.”

Stap in de goede richting

Fevia, de Belgische federatie van de voedingsindustrie, pleitte in het verleden al voor een vereenvouding van de zorgplichtwet en de richtlijn over duurzaamheidsrapportering. Het voorstel van de Commissie noemde de organisatie eerder deze week dan ook een stap in de goede richting.

De Commissie stelt niet alleen voor de richtlijn over duurzaamheidsrapportering uit te stellen met 2 jaar, maar wil die ook versoepelen door de drempel voor bedrijven te verhogen die niet-financiële gevevens moeten rapporteren. Dat betekent volgens Fevia een zeer aanzienlijke vermindering van het aantal Belgische voedingsbedrijven dat onder de rapporteringsverplichting valt. “De nieuwe voorstellen van de Europese Commissie voorzien immers een verhoging van de drempel voor bedrijven met meer dan 1.000 werknemers op globaal geconsolideerd niveau, wat het toepassingsgebied aanzienlijk verkleint voor onze sector, bestaande uit meer dan 90% kmo's.” Slechts een tiental in België gevestigde voedingsbedrijven overschrijden deze drempel en zullen dus nog steeds verslag moeten uitbrengen over de impact van hun activiteiten op milieu en klimaat.

De federatie waarschuwt er wel voor dat de impact op kmo’s bijna onveranderd kan blijven. “Grote bedrijven en de financiële sector zullen nog steeds gegevens moeten opvragen bij hun leveranciers om aan hun rapporteringsverplichtingen te voldoen.” De Commissie stelt dan wel in haar voorstel een vereenvoudiging van de tools en een strikter kader voor de grote spelers aan, maar Fevia kan nog niet voorspellen hoe die in de praktijk zullen uitpakken.

Tools voor gegevensverzoeken

Het Parlement moet zich wel nog uitspreken over die versoepelingen. Ondertussen is de CRSD-richtlijn in haar oorspronkelijke versie wel al omgezet in Belgisch recht. “Het zou niet zinvol zijn om deze strikt toe te passen terwijl ze nog in herziening is. We hopen op een snelle afronding van dit proces zodat er zo snel mogelijk meer duidelijkheid komt voor bedrijven”, aldus Fevia.

In tussentijd gaat Fevia op zoek naar eenvoudige en pragmatische hulpmiddelen om kmo’s te helpen met het toenemende aantal gegevensverzoeken. “Fenavian, de Belgische federatie van de verwerkende nijverheid van vlees, andere eiwitten en bereide maaltijden, heeft zo’n tool ontwikkeld. Fevia bekijkt de mogelijkheid in samenwerking met Comeos om er een gemeenschappelijke oplossing voor de hele voedingssector van te maken.”

Belga/Fevia

Lees ook in Buitenland

Brussel staat doorverkoop GLB-biogas toe

Energie Op 24 maart presenteerde de Europese Commissie een vrijstelling voor boeren om hun biogas te mogen doorverkopen, zelfs wanneer ze financiering van het GLB hebben ontvangen voor hun investeringen in de biogasproductie-installatie.
Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

Provincie Antwerpen

Antwerpen, Antwerpen, België

Solliciteer nu

Proefcentrum Fruitteelt vzw

Limburg, België

Solliciteer nu

Homburg Belgium

Heist-op-den-Berg, Antwerpen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures