Oproep naar Vlaamse regering om beslissing over biolandbouwopleiding te herzien
In een open brief roepen meer dan 3.000 middenveldorganisaties, academici, bedrijven en burgers Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns op om de toekomst van vormingscentrum Landwijzer te beschermen.

Na een drastische hervorming in de subsidiëring van de naschoolse landbouwvorming verliest het centrum een aanzienlijk deel van haar middelen en komt de opleiding van nieuwe bioboeren in het gedrang. “Het verlies van een volwaardige biolandbouwopleiding zou een zware klap zijn voor de hele landbouwsector en staat haaks op de eigen Vlaamse beleidsdoelstellingen”, klinkt het.
Nieuwe subsidieregels
Al meer dan 27 jaar biedt Landwijzer een opleiding aan voor wie professioneel wil starten in de biolandbouw. Het vormingscentrum speelde intussen een rol in de oprichting of verdere ontwikkeling van meer dan 1 op 4 biolandbouwbedrijven in Vlaanderen.
Door de nieuwe subsidieregels, die ingingen op 1 januari 2024, ziet Landwijzer meer dan de helft van haar overheidstoelage voor de beroepsopleiding verdwijnen. De organisatie zag zich al genoodzaakt om lesonderdelen te schrappen, te snoeien in de ondersteunende stages en kijkt desondanks nog steeds tegen een aanzienlijk financieel tekort aan.
De situatie leidt tot ongeloof en onbegrip bij een breed netwerk van sympathisanten. In een open brief met als titel ‘Vlaanderen kan zich het verlies van biolandbouwopleiding Landwijzer niet permitteren’, luiden ze de alarmbel.
“Het ontmantelen van de enige opleiding voor starters in de biolandbouw staat haaks op de doelen die Vlaanderen zelf zegt na te streven”, stelt Koen Doggen, zaakvoerder van biologisch tuinbouwbedrijf Moesland in Zwijndrecht en één van de initiatiefnemers van de open brief. “Vlaanderen engageerde zich effectief vorig jaar nog om de biolandbouw te laten groeien van 1,6% naar 5% van het landbouwareaal tegen 2027. Enkele maanden geleden stelde de nieuwe Vlaamse regering in haar regeerakkoord zelfs een versnelde groei van agro-ecologische, circulaire en biologische landbouw voorop.”
“Zonder structurele financiering van opleidingen zoals die van Landwijzer, zijn zulke ambities onmogelijk te realiseren”, vult mede-initiatiefnemer en zelfstandig begeleider van biobedrijven Ineke Docx aan. Ze verwijst ook naar de sterke vergrijzing in de landbouwsector en het belang van verjonging en vernieuwing. “We hebben echt nood aan zij-instromers in de sector en daarvoor zijn opleidingen met praktijkvakken en uitgebreide stagemogelijkheden zoals die van Landwijzer essentieel.”
Langetermijnzekerheid
De ondertekenaars van de open brief vragen de Vlaamse regering om opnieuw langetermijnzekerheid en structurele financiering te voorzien. “Het is hoopgevend om te zien hoe massaal onze oproep gesteund wordt door Vlaamse burgers, academici, bedrijven en middenveldorganisaties”, zegt Doggen strijdvaardig. “Wij rekenen op een bijsturing van het beleid.”