Startpagina Groenten

Grondwitloofseizoen geopend in Gelrode

Op zondag 20 oktober werd het grondwitloofseizoen officieel geopend op het bedrijf van teler Jos Nijs in Gelrode, een deelgemeente van Aarschot. Burgemeester Gwendolyn Rutten en Vlaams-Brabants gedeputeerde voor Landbouw Tom Dehaene oogstten er het eerste grondwitloof. Er is zeker nog toekomst voor dit mooie streekproduct, want er worden veel nieuwe telers gezocht.

Leestijd : 3 min

De vzw Brussels Grondwitloof organiseerde al de twaalfde editie van de officiële opening van het grondwitloofseizoen, dit keer in samenwerking met de stad Aarschot. Deelgemeente Gelrode is een dorp dat gekenmerkt wordt door de opkomst en bloei van het grondwitloof. “Na de teloorgang van de perzikteelt aan het einde van de jaren 60 kozen vele telers er resoluut voor om hun areaal grondwitloof uit te breiden. Zeker hier op de Rillaarsebaan, die al gauw werd omgetoverd tot ‘de Goudstraat’, want de zaken gingen er goed”, vertelt Rudy Pasgang, voorzitter van de vzw Brussels Grondwitloof. Later verwaterde dit en in 1995 werd de vzw opgericht om de belangen van de Vlaamse vollegrondwitloofteler beter te behartigen.

Witloofboxen en cursus

Burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten prees het grondwitloof van Gelrode. “Liefhebbers van een écht landbouwstreekproduct zijn hier kind aan huis”, zei ze. Ook de provincie Vlaams-Brabant draagt haar steentje bij aan de promotie, onder meer door witloofboxen aan scholen ter beschikking te stellen, waarmee kinderen hun eigen witloof kunnen telen. “Zo konden we al 250.000 kinderen vertrouwd maken met witloof en zijn unieke smaak”, aldus gedeputeerde voor Landbouw Tom Dehaene.

Verder organiseert Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in samenwerking met de vzw Brussels Grondwitloof en AgroCampus een cursus grondwitloof. Die omvat 12 uur theorieles, 2 praktijkvoormiddagen en een bedrijfsbezoek. De cursus combineert de teeltervaring van oud-telers met de laatste bevindingen uit het onderzoek. Het technische luik wordt aangevuld met lessen rond bedrijfsvoering en vermarkting van het witloof. Meer info vind je hier.

Na het oogsten van het eerste grondwitloof werd er geproefd. Teler Jos Nijs (tussen Gwendolyn Rutten en Tom Dehaene) kijkt goedkeurend toe.
Na het oogsten van het eerste grondwitloof werd er geproefd. Teler Jos Nijs (tussen Gwendolyn Rutten en Tom Dehaene) kijkt goedkeurend toe. - Foto: JVB

Vierde generatie

Teler Jos Nijs is al de vierde generatie op het bedrijf aan de Rillaarsebaan. “We zijn gespecialiseerd in grondwitloof, asperges, aardbeien en aardappelen”, zegt Jos. “Na het overlijden van mijn vader Jan in 2019 zegde ik mijn job bij het Agentschap Natuur en Bos op en nam ik het ouderlijk bedrijf samen met mijn echtgenote Cindy Dendooven over. “Sinds de coronacrisis is de verkoop van grondwitloof sterk gestegen. Het is een arbeidsintensieve teelt, maar we krijgen veel waardering voor ons product. Ons eerstekeusgrondwitloof zetten we af via export- en verkoopbedrijf Orca en de coöperatieve vennootschap Kort'om Leuven. Het tweedekeusgrondwitloof gaat vlot van de hand in onze hoevewinkel. Meer info hierover vind je hier.

Nieuwe telers gezocht

Rudy Pasgang deed een warme oproep naar nieuwe telers. “Grondwitloof is aan een opmars bezig. De ruim 100 telers zien hun verkoop elk jaar met 15% stijgen. Daar zit het succes van de korte keten en het lokale verhaal voor veel tussen. Mensen willen weg van voedsel dat duizenden kilometers heeft afgelegd. De laatste jaren wordt de groente steeds meer gegeten en het aanbod kan de vraag niet volgen. Daarom zoeken we nog een 50- tot 100-tal nieuwe telers.” Geïnteresseerden vinden meer info op www.grondwitloof.be.

Jan Van Bavel

Lees ook in Groenten

Meer artikelen bekijken