PSKW wil met Hortivec ervaringscentrum voor de tuinbouw creëren
Met de uitbouw van het Horticulture Vegetable Skills and Experience Centre (Hortivec) wil het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) een volgende noodzakelijke stap zetten voor de ondersteuning van de diverse actoren binnen de tuinbouwsector. Hortivec omvat de realisatie van een demonstratie-, ontmoetings- en ervaringscentrum dat de benodigde praktijkkennis en vaardigheden bij de verschillende actoren van een tuinbouwbedrijf wil krijgen.

De uitbouw van Hortivec kadert in een EFRO-project (met steun van de Europese Unie) dat op 1 juli is gestart en loopt tot 30 juni 2027. Het demo- en ervaringscentrum wil met praktijkkennis en vaardigheden de uitdagingen richting 2030 voor een duurzame tuinbouwsector aangaan. Het stoelt hierbij op 3 pijlers.
Kijk, doe, ervaar
Hortivec biedt deelnemers de mogelijkheid om zelf actief aan de slag te gaan met de laatste nieuwe technologieën en tools én de praktijkervaringen te vernemen van de PSKW-medewerkers, die dagelijks aan de slag gaan met deze technologieën. Door de laatste nieuwe technologieën (gps-gestuurde tractoren en machines, irrigatiesensoren, robots…) te centraliseren in een neutrale omgeving wordt de drempel tot deelname verlaagd en de tijdsbesteding van de deelnemers geoptimaliseerd.
Activiteiten op maat
De inhoud en het niveau van de activiteiten worden aangeboden op maat van de deelnemers. Hortivec kan zich hiervoor beroepen op het uitgebreide netwerk van PSKW dat de diverse actoren (onderzoekers, teeltvoorlichters, overheden, telers...) binnen de sector omvat. Waar nodig wordt drempelverlagend gewerkt. Door activiteiten op maat van de deelnemers aan te bieden, wordt de kloof tot implementatie van nieuwe technologieën en tools verkleind.
Samen leren
“Hortivec beoogt een fysiek centrum te zijn waar telers, bedrijfsleiders, studenten ... naartoe komen en naast een korte theoretische intro zelf praktisch aan de slag kunnen gaan met robots, gps-gestuurde tractoren en apparatuur, sensoren en de daaraan gekoppelde irrigatiemodellen”, vertelt Els Berckmoes, directeur van het PSKW.
Als vast onderdeel binnen de werking van PSKW zal Hortivec er toe bijdragen dat telers en bedrijfsleiders vertrouwd blijven met broodnodige ontwikkelingen én die tijdig beheersen. Denk hierbij aan automatisatie, bemesting op maat, inzet van sensoren, drones... Daarnaast ondersteunt Hortivec nieuwkomers (zoals anderstalige instromers, leerlingen en schoolverlaters) door een reeks noodzakelijke basisopleidingen aan te reiken, waardoor hun potentieel toeneemt op de arbeidsmarkt. Door deze groepen (tuinbouwbedrijven en werkzoekenden) actief met elkaar in contact te brengen, wordt de drempel tot het vinden van een vaste werkplaats bevorderd.
“De eerste workshops/trainings voorzien we vanaf september 2025”, aldus Berckmoes. “Tot dan zullen we volop het programma uitwerken en de nodige apparatuur en infrastructuur voorzien. Het betreft hier de aanschaf van een extra tractor met gps, de aanleg van een demosite in open lucht en eentje in de serre, de uitbouw van een interactief leslokaal... Daarnaast zijn we volop in gesprek met de betrokken stakeholders, zoals toeleveranciers van robots, onderwijsinstellingen... om Hortivec vorm te geven en maximale kans op slagen toe te kennen.”
Innovatieve tuinbouwtechnologieën en tools gezocht
Binnen dit gloednieuwe project is het PSKW op zoek naar innovators en aanbieders van technologieën om elkaar en de toekomst van de tuinbouw te versterken. Je innovatie voorstellen of meer weten over dit project kan door Els Berckmoes te contacteren via els.berckmoes@proefstation.be.