Startpagina Groenten

Project onderzoekt alternatieve maatregelen om koolvlieg te beheersen

In het project ‘Duurzame beheersing van koolvlieg (Suscabfly)’ worden alternatieve maatregelen om koolvlieg te beheersen onderzocht. Die maatregelen moeten gewasbeschermingsmiddelen wanneer nodig ondersteunen en aanvullen. Er is heel wat nieuwe kennis rond de natuurlijke vijanden van de koolvlieg, en technieken zoals afdekken of machinale ei-verwijdering.

Leestijd : 2 min

Koolvlieg is een belangrijk plaaginsect in koolgewassen. Momenteel wordt deze plaag vooral chemisch bestreden, maar recente evoluties in gewasbescherming en de vraag naar residuvrije groenten zetten telers onder druk.

Project Suscabfly

In het project Suscabfly wordt een duurzame beheersingsstrategie voor koolvlieg ontwikkeld. Welke alternatieve maatregelen om koolvlieg te bestrijden zijn er beschikbaar? Hoe pas je die als koolteler toe in de praktijk? Hoe kunnen maatregelen het best worden gecombineerd?

Koolvlieg en haar vijanden

Om efficiënt te monitoren in je koolperceel is het belangrijk om zowel de plaag als haar natuurlijke vijanden goed te kunnen herkennen. Koolvlieg is een belangrijk plaaginsect dat in koolgewassen tot veel schade en productieverliezen kan leiden. Telers gebruiken nog vaak chemische methoden om deze plaag onder controle te houden, maar recente evoluties in de gewasbescherming zetten de telers onder druk. Tegelijk groeit bij consumenten en distributiebedrijven de vraag naar residuvrije fruit- en groenteproducten.

Sterke koolvliegschade aan de plantvoet.
Sterke koolvliegschade aan de plantvoet. - Foto: PSKW

Het beter begrijpen van de biologie en de interacties tussen de plaag en zijn natuurlijke vijanden is een eerste stap naar een duurzame beheersingsstrategie. Via een inventarisatie op diverse koolpercelen zullen de onderzoekers in kaart brengen welke natuurlijke vijanden er in onze regio’s voorkomen en in welke aantallen. De sluipwesp Trybliographa en de kortschildkever Aleochara zijn de belangrijkste vijanden van de koolvlieg.

Duurzame beheersing

In het project werden diverse preventie- en beheersingsmaatregelen onderzocht: intercropping (aanleg van een zorgvuldig gekozen bloemenrand) om natuurlijke vijanden te stimuleren, uitzetten van natuurlijke vijanden (de aaltjessoort Steinernema feltiae en de kortschildkever Atheta coriaria), optimaal gebruik van netten tegen koolvlieg, mechanische verwijdering van eitjes (via een pneumatische onkruidwieder) en een combinatie met selectieve middelen (in ontwikkeling). Aan het eind van het project (eind 2024) wordt alle kennis gebundeld in een managementsamenvatting.

Proefstation voor de Groenteteelt

Lees ook in Groenten

Meer artikelen bekijken