Bodemvochtsensoren kunnen meerwaarde zijn in witloofteelt
Witlooftelers weten dat irrigatie bij de opkomst in de teelt loont. Maar loont het de moeite om ook na de opkomst te irrigeren? Witloof kan immers goed tegen droogte door zijn diepe penwortel. Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zag in zijn proeven een gunstig effect van het opvolgen van irrigatie-advies na de opkomst.

Door zijn diepe penwortel kan witloof goed tegen droogte. Toch zag het Praktijkpunt Landbouw in zijn proeven een gunstig effect van irrigatie na de opkomst. Volgens de onderzoekers van het Praktijkpunt Landbouw namen de worteldiameter en het wortelgewicht in het droge jaar 2022 toe. Dat vertaalde zich in een hogere wortelopbrengst (+ 1 kg/m²) door te irrigeren na de opkomst (met 285 mm). Ook tijdens de natte zomer van 2023 stelden de onderzoekers een – weliswaar beperkte – meerwaarde vast (+ 0,36 kg/m²) bij een 3-tal irrigatiebeurten na de opkomst (met een zeer kleine hoeveelheid water van 23,5 mm in totaal). Helaas zorgt de (meestal) beperkte waterbeschikbaarheid bij telers er in de praktijk voor dat het inzetten van irrigatie voor een optimale gewasgroei veelal niet mogelijk is.
Efficiënte irrigatie
Heb je als teler toch voldoende water beschikbaar? Dan kunnen bodemvochtsensoren een meerwaarde zijn voor een efficiënte irrigatie met optimaal watergebruik en irrigatieplanning. Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zette in samenwerking met de Bodemkundige Dienst van België een commercieel irrigatieplatform op. Daarmee kan je als teler het gemeten en voorspelde bodemvocht zelf opvolgen na een eenmalige investering in bodemvochtsensoren en een jaarlijkse kost.
Meer info vind je hier.