Slachthuizen werken vanaf 2024 met nieuwe karkasclassificatie voor varkens
Vanaf volgend jaar verandert in bijna alle slachthuizen de karkasclassificatie voor varkens. Het geschatte vleespercentage zal voortaan zowat 2% lager liggen, want tot dusver lag die schatting wat te hoog. Dat vertelde Sander Cleuren van de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees (IVB) op de VarkensAcademie in Roeselare.


Nog 1 slachthuis zal met de bekende prikmethode werken, waarbij met een priknaald tussen de derde en vierde rib van het varken de speklaag en de spierdikte gemeten wordt. De andere slachthuizen zullen AutoFom III gebruiken. “Bij deze methode ligt het varken in het ‘onreine’ deel van het slachthuis in een beugel met 16 trillingssensoren. De resultaten van deze methode kan je vergelijken met de resultaten van 16 priksensoren. Deze methode wordt de referentie voor het IVB”, duidt Sander Cleuren.
...Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement