West-Afrika staat op rand van ergste voedselcrisis in decennium

De voedselprijzen verdubbelden in een jaar tijd in Jemen, bovendien komt een derde van het graan uit Oekraïne. Er wordt een grote voedselcrisis gevreesd.
De voedselprijzen verdubbelden in een jaar tijd in Jemen, bovendien komt een derde van het graan uit Oekraïne. Er wordt een grote voedselcrisis gevreesd. - Foto: AFP

De sowieso al rampzalige situatie in de regio dreigt door de oorlog in Oekraïne alleen maar erger te worden, zo melden onder meer Oxfam, Save the Children en World Vision in een gezamenlijke mededeling.

Meer dan 27 miljoen mensen in het westen van Afrika lijden nu al honger. Tegen juni dreigen daar nog eens 11 miljoen mensen bij te komen. De voedselprijzen in West-Afrika zijn de afgelopen 5 jaar al met 30 % gestegen door droogte, overstromingen, conflicten en de economische gevolgen van de coronapandemie. Door de oorlog in Oekraïne kunnen de voedselprijzen wereldwijd met nog eens 20 % toenemen, zo blijkt uit een raming van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).

Bovendien zal de oorlog de beschikbaarheid van tarwe in heel wat Afrikaanse landen wellicht aanzienlijk doen afnemen. Een groot deel van dat basisproduct wordt uit Rusland of Oekraïne geïmporteerd. Ook aan de andere kant van het continent, in de Hoorn van Afrika, dreigt de ernstigste droogte in 40 jaar miljoenen mensenlevens in gevaar te brengen. In delen van Somalië, Ethiopië en Kenia worden meer dan 13 miljoen mensen bedreigd door acute honger, zo blijkt uit cijfers van de VN.

Belga

Meest recent

Meest recent