Alles van waarde (voor de boer) is weerloos

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.
Ik abonneer meMet deze 3476ste editie dook Landbouwleven haar 75ste jaargang in. De start dus van een jubileumjaar waarin we 75 jaar onafhankelijke informatie- en kennisoverdracht in de kijker zetten. Op naar de 100!
De ‘Warmste Week’ tijdens de week voor Kerstmis is intussen een traditional. Het thema van de voorbije editie – eenzaamheid – is voor velen herkenbaar. Dat de landbouwstiel niet alleen hard en complex, maar dikwijls ook eenzaam is, maakte de pakkende getuigenis van een landbouwer duidelijk.
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) presenteerde recent zijn jaarprogramma voor 2025. Deze organisatie is wereldwijd gezien bijna een uniek instrument om de producten van onze Vlaamse land- en tuinbouwers te promoten tot ver over de landsgrenzen heen. Toch botsen die producenten op tegenwerkende krachten.
De Europese Commissie sloot – in de persoon van voorzitter Ursula von der Leyen – een akkoord met de Mercosur-landen. Haar handelen toont, zeker voor de landbouwsector, aan hoe triest het gesteld kan zijn met een verenigd Europa.
Op de Deense landbouwbeurs Agromek werd de invoering van de Deense heffing op vee druk besproken. Ondanks de ingrijpende maatregelen was er op Agromek enthousiasme bij de standhouders. Ook de bezoekers leken vrede te hebben met de heffing.
Lokaal landbouwonderzoek uitvoeren op het veld is en blijft enorm belangrijk, of het nu gaat om het meten van de prestaties van verschillende variëteiten of om het beproeven van andere teeltmaatregelen op het vlak van bemesting of gewasbescherming.
De Deense regering heeft een akkoord over de invoering van een uitstootheffing voor de veehouderij tegen 2030. Doel van de taks is verduurzamen. Slaagt de theorie wel in de praktijk?
De aardappeloogst is dit jaar intussen zowat overal binnen. Na een moeizaam seizoen is dat alvast een opluchting nu de tweejaarlijkse vakbeurs voor de aardappelsector, Interpom, weer in de steigers staat.
De schade na de natuurramp in Spanje is nog niet duidelijk, maar zal enorm zijn. Los van de materiële schade is het menselijke leed erg hoog. De gereduceerde middelen voor onze eigen water- en droogteproblematiek komen onder vuur te liggen door de waterellende bij de Spanjaarden.
De maïsoogst verloopt dit najaar alweer met horten en stoten. Kwaliteitsvol voeder produceren, blijkt op sommige locaties geen evidentie. Ongewenste ‘ingrediënten’ zijn dan helemaal uit den boze.
Abonneer je op Landbouwleven
Abonnement aanbiedingen