Edito: Het belang van lokaal landbouwonderzoek
Lokaal landbouwonderzoek uitvoeren op het veld is en blijft enorm belangrijk, of het nu gaat om het meten van de prestaties van verschillende variëteiten of om het beproeven van andere teeltmaatregelen op het vlak van bemesting of gewasbescherming.

Het belang van dat lokaal landbouwonderzoek begreep ook professor Geert Haesaert, expert op het gebied van duurzame gewasproductie, al zeer vroeg in zijn loopbaan. Eerder dit academiejaar zette hij een punt achter zijn carrière, om te genieten van een welverdiend pensioen. Menig student kreeg les van hem en vele landbouwers aanhoorden hem tijdens studievergaderingen of proefveldbezoeken.
Die studiemomenten vond hij een prachtig kanaal om resultaten uit het praktijkonderzoek richting landbouwer te brengen. Professor Haesaert zat altijd in de frontlinie om iets te realiseren voor het onderzoek. Daar gaat ook een zoektocht naar financiële middelen mee gepaard. Een uitdaging die niet steeds vlot in te vullen valt, maar die wel van een enorm belang is. Hopelijk blijven naast landbouwers en onderzoekers ook beleidsmakers en overheden dit in de toekomst inzien.
Volgens Haesaert mogen we de voorlichting van onze landbouwers niet laten afhangen van resultaten die in het buitenland bekomen zijn. Groei-omstandigheden voor planten daar, zijn niet wat ze hier zijn. Er zijn zelfs aanzienlijke verschillen merkbaar tussen de resultaten die in diverse Vlaamse regio’s gerealiseerd zijn.
Een ander belangrijk aspect volgens Geert Haesaert is dat ‘onze’ landbouwers betrokken zijn bij het onderzoek. Hun stem kan bijvoorbeeld van invloed zijn bij welke projecten worden opgezet, waar prioriteit aan gegeven wordt, waar de landbouwer zijn concrete vraag ligt...
Landbouwers zijn binnen praktijkcentra onder meer vertegenwoordigd via participatie in het ‘technisch comité’. Het is echter niet evident meer om landbouwers hiervoor te activeren. Ligt het aan de toegenomen bedrijvigheid op de eigen hoeve, schrik voor een vergadercultuur of aan andere aspecten... Nochtans gaat het niet om ellenlange, saaie vergaderingen. In een aangename context wordt vorm gegeven aan het noodzakelijke praktijkonderzoek. Een stevige discussie met onderbouwde argumentering hoort daar al eens bij.
Laat als landbouwer de kans niet liggen om je stem of wens te laten horen met betrekking tot het landbouwonderzoek. Gebruik de geboden mogelijkheden! Je botst er op andere betrokkenen met een hart voor de sector, samen wordt gewerkt aan vooruitgang inzake duurzame gewasproductie. Ook dat ondervond professor Haesaert, die met een gerust hart de fakkel doorgeeft aan de volgende generatie. Zij hebben reeds begrepen hoe belangrijk het lokaal landbouwonderzoek is.