Startpagina Veeteelt

Vijf gevallen van blauwtong in Vlaanderen

Sinds de start van het nieuwe vectorseizoen zijn er 5 gevallen van blauwtong bevestigd in Vlaanderen en 2 in Wallonië bij runderen en schapen. DGZ vraagt om je dieren goed in het oog te houden en benadrukt het belang van correct ingevulde formulieren.

Leestijd : 2 min

Sinds de start van het nieuwe vectorseizoen zijn er 5 gevallen van blauwtong serotype 3 bevestigd in Vlaanderen (schaap en rund) en 2 in Wallonië (rund). De kans is reëel dat er de komende tijd nog meer gevallen zullen worden gemeld.

DGZ vraagt dan ook om je dieren goed in het oog te houden, zodat je snel symptomen van een mogelijke besmetting kunt vaststellen. Belangrijk is om de juiste monsters te laten nemen met op het aanvraagformulier de officiële vermelding “verdenking blauwtong”. Op die manier kan DGZ de blauwtongsituatie nauw opvolgen en erover informeren.

Snelle diagnose

“Laat zo snel mogelijk vaststellen of er wel degelijk sprake is van blauwtong. Contacteer daarom je (erkende) dierenarts zodat hij 2 volledig gevulde buisjes bloed kan nemen: een droog buisje voor serumonderzoek (aan de hand van ELISA) en een buisje met EDTA voor virologisch onderzoek (aan de hand van de PCR)”, schrijft DGZ. “Als het dier gestorven is, kunnen als alternatief ook organen worden genomen, bij voorkeur de milt, maar ook lymfeknopen, lever, nier of letsels op deze organen/weefsels kunnen worden ingestuurd.”

Correct ingevulde formulieren

De dierenarts bezorgt deze monsters onmiddellijk aan DGZ. Belangrijk hierbij is dat het ingevulde analyseaanvraagformulier van Sciensano wordt toegevoegd, waarop alle relevante gegevens in verband met de verdenking goed zijn ingevuld.

“Let erop dat onderaan in het vak ‘Reden waarom u de analyse aanvraagt’ het bolletje bij ‘Verdenking (verdachte symptomen)’ aangekruist is en dat eraan is toegevoegd: ‘BT/EHD’ en een beschrijving van de symptomen”, aldus DGZ. “Door dit goed in te vullen, zullen de kosten voor de analyse doorgerekend worden aan het FAVV.”

Let wel: de kosten van het bedrijfsbezoek, de monsternemingen door de dierenarts en eventuele bijkomende onderzoeken/autopsie zijn wel ten laste van de verantwoordelijke/aanvrager (zoals aangegeven op het aanvraagformulier).

Daarnaast is het ook het formulier voor de verplichte melding van een aangifteplichtige ziekte belangrijk. Dit wordt ingevuld door de dierenarts samen met de verantwoordelijke van de dieren en bezorgd aan de LCE.

Hier vind je ook instructies van het FAVV over correcte monsternemingen en analyses bij verdenking van blauwtong en EHD.

Hoe herken je blauwtong?

“Schapen die besmet zijn met blauwtong hebben onder andere koorts, ze vermageren en hebben ontstekingen en blaasjes of letsels in de muil. Bij runderen en geiten zien we naast dezelfde symptomen die schapen vertonen ook een gedaalde melkproductie”, aldus DGZ.

Een uitgebreid overzicht van de symptomen vind je op de blauwtongziekte-webpagina van DGZ.

DGZ

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken