Dierenrechtenorganisatie voert actie tegen Week van het Konijn
Een 20-tal activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back voerde op maandag 27 januari actie voor de kantoren van VLAM in Brussel om de ‘Week van het Konijn’ aan te klagen. Dit jaarlijks initiatief om de consumptie van konijnenvlees te bevorderen in opdracht van de Vlaamse konijnensector loopt dit jaar van 24 tot en met 31 januari.

De ‘Week van het Konijn’ is een initiatief van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing) in samenwerking met supermarkten, zelfstandige slagers en de slachthuizen om de consumptie van konijnenvlees te bevorderen.
Actie Bite Back
De Bite Back-activisten hekelen het initiatief van VLAM. “VLAM dekt het dierenleed van konijnen toe en misleidt de consument”, klinkt het. De dierenrechtenactivisten, sommigen verkleed als levensgroot konijn, eisten de onmiddellijke stopzetting van de Week van het Konijn. “De Vlaming eet steeds minder konijnenvlees, maar VLAM dicht dat gat toe met belastinggeld van dezelfde Vlaming?” vroegen ze zich af. “Dat is niet alleen onethisch voor het dier, maar ook naar de mens toe.”
In januari 2024 verspreidde dierenrechtenorganisatie Ongehoord undercovervideobeelden waarop volgens haar te zien was hoe sommige konijnen uit konijnenkwekerij Konzo in Minderhout mishandeld werden. “Er werd met de konijnen gegooid en velen van hen lagen dood naast hun soortgenoten”, aldus Anthe Lainé, campagnecoördinator van Bite Back. “Waar is het moreel kompas in dit initiatief?”
Gezonde vleessoort
VLAM-woordvoerster Liliane Driesen reageerde op de actie van Bite Back: “De campagne voor konijnenvlees past binnen de opdracht van VLAM om producten van eigen bodem te promoten. Wie graag eens een stukje vlees eet, kiest best voor vlees van bij ons en dat kan ook konijn zijn.” De-campagne sluit ook aan bij de aanbevelingen van de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven, waarbij konijnenvlees past binnen een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon.
“Af en toe eens kiezen voor konijn is een prima keuze. Konijn is een magere en veelzijdige vleessoort met veel omega 3-vetzuren. Het vlees wordt beperkt verbruikt in Vlaanderen, hoewel het zich leent tot zeer uiteenlopende gerechten. Kortom, konijn is een echte allround lekkernij waar we tijdens de Week van het Konijn de aandacht op willen vestigen”, aldus Driesen. Meer info over hoe verrassend veelzijdig konijnenvlees is vind je hier.
Gesprek met Bite Back
De campagne wordt gefinancierd door de Vlaamse konijnenhouders en loopt nog tot en met 31 januari. Driesen wijst er nog op dat de Belgische vleesindustrie één van de meest gereguleerde sectoren ter wereld is. “VLAM staat open voor een gesprek met Bite Back België en zal ingaan op een concreet verzoek dat we hierover verwachten”, besluit Driesen.