Startpagina Recht

Recht: wat te doen als een huwelijk niet gered kan worden?

De Belgische wetgever voorziet 2 vormen van echtscheiding. Enerzijds is er de echtscheiding door onderlinge toestemming, zoals bepaald in artikel 230 Burgerlijk Wetboek. Anderzijds is er de echtscheiding wegens onherstelbare ontwrichting van het huwelijk. Deze vorm van echtscheiding wordt geregeld door artikel 229 Burgerlijk Wetboek.

Scheiden door onderlinge toestemming is enkel mogelijk wanneer de echtgenoten het zowel over de beëindiging op zich als omtrent alle gevolgen van die beëindiging eens zijn. Er dient dan ook een algeheel echtscheidingsakkoord te worden gesloten.

Artikel 1287 Gerechtelijk wetboek bepaalt dat bij deze vorm van echtscheiding de echtgenoten verplicht zijn om vooraf hun wederzijdse rechten te regelen. De wetgever doelt daarmee op een akkoord over de verdeling van de goederen en de schulden. Bij het maken...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Recht

Voorkooprecht bij verkoop aan de overheid voor bebossing of natuurrealisatie

Recht Onder het Vlaams Pachtdecreet bleef het principieel voorkooprecht van de pachter behouden. Er werden wel 2 bijkomende uitzonderingen op dit principe ingevoerd. In Landbouwleven van 5 december 2024 behandelden we al de nieuwe uitzondering van de zogenaamde ‘pensioenboer’. Onder het Vlaams Pachtdecreet verliest een pachter ook zijn voorkooprecht als het gepachte goed wordt aangekocht door een overheid met oog op bebossing of natuurrealisatie. Hierbij geldt wel een belangrijk voorbehoud in de figuur van de leefbaarheidstoets.
Meer artikelen bekijken