Aan het PTS in Mechelen: werkveld benaderen op school

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.
Ik abonneer me
Vier studenten van Vives Roeselare lanceren ‘Imapro’ voor een positiever imago voor de landbouw. “We willen boeren en consumenten weer dichter bij elkaar brengen”, zegt Maxim Dewulf.
Kwalitatieve, gezonde voeding staat meer dan ooit centraal in onze leefwereld. Lekkere producten als groenten, fruit, zuivel en vlees tot bij de consument brengen, heeft heel wat voeten in de aarde. Naast grond(stoffen) is er een rijk palet aan beroepen en talenten voor nodig. Dat daar veel over te leren valt, begrepen Joblabo en Inagro maar al te goed. Samen bieden ze het arrangement ‘Van Veldwerk tot Werkveld’ aan scholen aan. Het vijfde leerjaar van de Veldschool uit het West-Vlaamse Dentergem bezocht twee locaties.
In september gaat een geheel nieuwe opleiding in het hoger onderwijs van start: het graduaat Productiebeheer Land- en Tuinbouw. Het onderwijs komt daarmee tegemoet aan een prangende vraag uit de sector. Wie na twee jaar zijn of haar diploma haalt, is een direct inzetbare productiemedewerker met zin voor organisatie en verantwoordelijkheid.
Johan Van Goethem heeft een gemengd landbouwbedrijf in Sint-Niklaas. Hij is zelf oud-student aan Odisee en geeft al een tiental jaar bachelorstudenten een stageplek op zijn bedrijf. Werkplekleren in het kader van het graduaat ligt hem wel, denkt hij. “Ik vind het belangrijk om mensen te motiveren, te inspireren, dingen aan te leren en vooral veel zelf te laten doen.”
Net twee jaar geleden begon docent Joachim Kerckhove met zijn collega’s aan het uitdenken van de nieuwe opleiding ‘graduaat Productiebeheer Land- en Tuinbouw’ op Hogeschool Vives in Roeselare. Hij verwacht dat het graduaat niet alleen landbouwerszonen of -dochters zal aantrekken, maar ook mensen van buiten de sector. Broodnodig, weet hij.
Op hogeschool Thomas More in Geel volgen Amanda, Kim en Shayenka lessen bij de bachelorstudenten Land- en Tuinbouw, zonder dat ze dat diploma willen. Zo vergaren ze vrijstellingen voor het volgende schooljaar, wanneer ze terechtkunnen in de langverwachte graduaatsopleiding Productiebeheer Land- en Tuinbouw.
Het schooljaar loopt op zijn laatste benen. Leerlingen in het zesde leerjaar van de basisschool of in het tweede of zesde middelbaar staan voor de keuze welke opleiding te gaan volgen. Hoewel het aantal landbouwers elk jaar met enkele procenten daalt, neemt de populariteit van landbouwonderwijs enkel toe.
De verplichte niet-bindende toelatingsproef voor de opleiding diergeneeskunde zal plaatsvinden op 1 juli 2019 aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Wie op 1 juli niet kan deelnemen heeft ook op 31 augustus 2019 nog een kans. De proef bestaat uit meerkeuzevragen over wiskunde, chemie en fysica.
De belangstelling voor biolandbouw neemt al jaren internationaal toe en de roep om bio-opleidingen klinkt steeds luider. In Vlaanderen biedt enkel Landwijzer een naschools leertraject biolandlandbouw aan, dat zich naar volwassenen richt, maar in het onderwijs komt bio of agro-ecologie nagenoeg niet aan bod. “Daar komt verandering in”, verzekert Geert Van Bever van het Katholiek Onderwijs in Vlaanderen.
Abonneer je op Landbouwleven
Abonnement aanbiedingen