Vlaamse instellingen en private bedrijven zetten in projecten met drones volop in op bedrijfsefficiëntie

Vooral onderzoekscentra en commerciële bedrijven zijn vandaag actief in de drone-sector. “Het is al een hele tijd duidelijk dat drones nuttige toepassingen zullen vinden in de landbouw, niet het minst in de fruitteelt”, zegt Vlaams parlementslid Karolien Grosemans (N-VA), die een stand van zaken over de inzet van drones in de landbouw opvroeg aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V).
Vooreerst dit: landbouwbedrijven die van dronetoepassingen gebruik maken, moeten dat niet melden. Concrete cijfers over de inzet van drones in de landbouw zijn dus dan ook niet beschikbaar.
Maar het is bekend dat zowel commerciële bedrijven als onderzoeksinstellingen de voorbije jaren heel wat inspanningen hebben geleverd om onderzoek te doen of al drones in te zetten bij hulpvragen van landbouwers.
Om de mogelijkheden van drones in de moderne precisielandbouw te onderzoeken en om de toepassing van die technologie in de Vlaamse landbouw te ondersteunen, startte bijvoorbeeld het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) al eind 2015 het project ISENSE op in samenwerking met Agrolink-Vlaanderen-partners (ondere andere met de universiteiten KU Leuven en UGent).
Project ISENSE
Het project ISENSE is een geïntegreerd project waarbij precisielandbouwonderzoek in de praktijk wordt gebracht. Drones worden in dit project voorzien van verschillende types camera’s: hyperspectrale, thermale en visuele om de toestand van het gewas te kunnen opvolgen.
De inzet van een drone met bijhorende camera’s en vooral ook van slimme algoritmen voor landbouwkundige doeleinden wordt in eerste instantie onderzocht voor volgende specifieke toepassingen:
- Monitoring van de opbrengst en voederkwaliteit van graslanden.
- Beoordelen van droogtestress bij voedergrassen.
- Opsporen van (grondgebonden) ziekten bij aardappel.
- Opsporen van onkruiden in gewassen.
Vanuit de kennis en de ervaring die verworven is tijdens het ISENSE-project is het ILVO momenteel betrokken in diverse droneprojecten die allemaal de stap naar de dronetoepassingen in de praktijk willen zetten.
In de Proeftuin Smart Farming 4.0, gefinancierd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) en met als partners het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit), IMEC, Flanders Make, KU Leuven, VITO, Smart Digital Farming (SDF), worden de mogelijkheden getoond van nieuwe hyperspectrale camera’s en bijhorende software voor ziektedetectie in landbouwgewassen.
Het gebruik van deze sensoren, in combinatie met drone of tractor, laat vernieuwende offline en online toepassingen toe in de landbouw en daarbuiten.
Dit nieuw hyperspectraal beeldverwerkingsplatform zal gedemonstreerd worden op 2 toepassingen met sterk valorisatiepotentieel binnen de sector, namelijk vroegtijdige en plaats specifieke detectie van alternaria in aardappelen en bacterievuur in boomgaarden.
Project Icares
In het Interreg-Icares-project (www.icaresproject.eu) wordt een grensoverschrijdende innovatiecluster ontwikkeld voor innovatie op het gebied van remote sensing (teledetecetie) en geavanceerde datacommunicatie en dataverwerking voor verschillende sectoren waaronder landbouw.
- In het Europese Smart Agri Hubs-project is het ILVO betrokken in 2 praktijkstudies, samen met partners UGent, Imec, Exobotic en Robovision en een groep landbouwers en loonwerkers. Zij focussen op een efficiënter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, zowel tegen ziektes als onkruiden in de akkerbouw op basis van beelden genomen vanuit een drone of vanop het spuittoestel. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van artificiële intelligentie.
- In het EFSA Nema Sensing-project, gefinancierd door European Food Safety Authority (EFSA), wordt het potentieel onderzocht om via beeldanalyse (onder meer vanuit drones) besmettingen in aardappel door aaltjes op te sporen, zowel voor aardappelknollen als aardappelplanten.
Project Wikileeks
Het Wikileeks-project, gefinancierd door Vlaio, met als promotor Inagro en verschillende Vlaamse partners, beoogt een verduurzaming van de preiteelt door middel van plaats specifiek bemestingsmanagement op het meest correcte tijdstip en rekening houdende met bodem- en gewascondities op basis van dronebeelden.
Het ILVO investeert zelf ook zelf in droneonderzoek, voornamelijk via doctoraatsonderzoek en samenwerkingen met praktijkcentra en universiteiten, onder andere voor:
- Vroegtijdige detectie van alternaria in aardappelen op basis van dronebeelden (doctoraat in eindfase);
- Gebruik van artificiële intelligentie (AI) voor probleemdetectie in agrifood, onder andere onkruiden en ziektes (pas opgestart doctoraat);
- Detectie van coloradokever in aardappelen met AI, in samenwerking met het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA);
- Verschillende masterproeven in samenwerking met UGent en KU Leuven, bijvoorbeeld rond het bepalen van insporingsdiepte van veldbewerkingen via remote sensing en linken aan plaatsspecifiek brandstofverbruik, bodemscans en grondmetingen.
Agrifood Technology
Recent startte het ILVO het Living Lab Agrifood Technology op, met als voornaamste doel om de implementatie van innovatieve, duurzame technologie in de landbouw en agrovoedingssector te stimuleren, zoals dronetoepassingen.
In samenwerking met de firma Noordzeedrones, een opleidingscentrum voor dronepiloten, richtte het ILVO bovendien een oefenterrein voor drones in, waar vluchten uitgevoerd kunnen worden met experimentele drones. Op dit oefenterrein worden door Noordzeedrones ook lessen en examens georganiseerd.
Tot slot werkte het ILVO in samenwerking met Inagro in opdracht van Noordzeedrones een specialisatieopleiding drones in de landbouw uit.
Projecten pcfruit
Verder neemt pcfruit niet alleen deel aan de Proeftuin Smart Farming 4.0, maar is onder andere ook nog betrokken bij:
- Intelligenter Fruit telen (www.pcfruit.be).
- Drones in de bouw en landbouw (www.industrie40vlaanderen.be).
- ESF Switch: Ervaringsuitwisseling tussen de drone-industrie en de bouw-, landbouw- en veiligheidssector. (www.esfvlaanderen.be).
Er zijn uiteraard ook nog heel wat private projecten die verder worden ontwikkeld.