Startpagina Tuin

Meidoorn: een klassieke haagplant met een stekelig kantje

De meidoorn is terug van weggeweest. Deze inheemse grote struik annex kleine boom werd in het verleden zeer gewaardeerd om zijn kwaliteiten als dichte haag. Er zijn sporen teruggevonden van gevlochten hagen uit de Romeinse tijd en ook in de vroege middeleeuwen werden meidoorns bewust aangeplant op en langs forten en bolwerken om de aanvallen van de vijand te belemmeren. Nog niet zo lang geleden werden meidoornhagen ook aangeplant rondom woningen en weilanden om met zijn scherpe, harde doornen ongewenste personen van en het vee op het erf te houden.

V orige eeuw kreeg de meidoorn het echter zwaar te verduren. Door de uitvinding van de prikkeldraad werden steeds meer hagen en houtwallen gekapt en vervangen door prikkeldraad. De echte doodsteek kwam er toen eind jaren '70 bacterievuur opdook in België, een bacteriële plantenziekte die enkel kan bestreden worden door de aangetaste planten(delen) te verwijderen. Deze ziekte kwam ook voor op meidoorn. Om te voorkomen dat de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Wacht niet met tegelwippen tot de zomer

Tuin Ontharden, vergroenen, tegelwippen: geveltuintjes worden steeds populairder in Vlaanderen. Niet alleen brengen ze kleur en leven in de vaak grijze, versteende straten, ze dragen ook bij aan een beter klimaat en een gezondere leefomgeving.
Meer artikelen bekijken