Startpagina Secondaire

Secondaire

Secondaire

Aandachtspunten inzake voeding en mogelijke aandoeningen nu schapen met lammeren terug de wei op gaan

Schapen Na een kletsnat najaar en een natte winter zijn we sinds een paar weken in een droogte beland. Die kwam een vlotte grasgroei zeker niet ten goede, mede door de lage temperaturen ‘s nachts. Intussen is de grasgroei toch op gang gekomen. De piek van de aflamperiode is achter de rug en ooien en lammeren kunnen opnieuw de wei op. Wat zijn aandachtspunten voor elke schapenhouder in deze periode?
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Driehonderd boeren manifesteren in Floreffe

Driehonderd landbouwers manifesteerden op 12 april aan het kasteel van Etienne de Dorlodot, hoofd van Sogesa, een bedrijf dat landbouwgrond beheert. De boeren klagen de 'feodale praktijken' van bedrijven als Sogesa aan.

Actie voor landbouwgrond aan Gentse stadshal

In Gent brachten op 13 april tientallen boeren, activisten en bezorgde burgers de Internationale Dag van de Boerenstrijd tot leven met een opvallende actie. Ze trokken met kruiwagens vol aarde van de stadsrand naar de Stadshal. Daar werd de aarde symbolisch uitgestort, als teken van de groeiende strijd om toegang tot landbouwgrond.

Dirk Declercq volgt Rita Demaré op als voorzitter bij REO

De raad van bestuur van REO heeft Dirk Declercq (52) aangesteld tot nieuwe voorzitter van de coöperatieve telersvereniging. Als zevende voorzitter van REO nam Dirk Declercq op 11 april de voorzittershamer over van Rita Demaré die 20 jaar REO-voorzitter was.

Voedermaatregelen verminderen klimaatimpact van melkvee

Veeteelt heeft een impact op klimaatverandering via de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan. De rundveesector moet methaan reduceren zoals vastgelegd in het Convenant Enterische Emissie Rundvee (CEER). De uitvoering van dat convenant wordt dit jaar geëvalueerd.

Handel blijft risico voor IBR

Inzake Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR) zijn de globale cijfers goed, maar volgens Dierengezondheid Vlaanderen (DGZ) blijft de handel in runderen voor risico’s zorgen.

Meest gelezen

Onderzaai gras in maïs niet evident qua onkruidbeheersing

Onderzaai van gras in maïs houdt in dat gras (zoals rietzwenkgras) gelijktijdig met de maïs gezaaid wordt. Er kan ook gras worden gezaaid tijdens de groei van de maïs, waarbij afhankelijk van het groeistadium een grassoort met meer of minder concurrentievermogen wordt gekozen. Op het vlak van onkruidbeheersing en ontwikkeling van het ingezaaide gras zijn er wel heel wat beperkingen.

In maart viel slechts 13% van normale neerslaghoeveelheid

Tijdens de volledige maand maart van dit jaar is slecht 13% van de normale neerslaghoeveelheid gevallen. Dat blijkt uit de recentste gegevens over de waterstanden van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Verschillende landbouwers hebben al akkers beregend om de zaden in de bodem te laten kiemen.

Brouns geen voorstander van afbouw melkveestapel

De daling van het aantal melkveebedrijven in Vlaanderen is geen nieuw fenomeen. “Het wordt problematisch wanneer de blijvers weinig ruimte krijgen om te ondernemen en de marktkansen te benutten”, zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns. Hij wil Vlaamse melkveehouders meer rechtszekerheid kunnen bieden en meer technieken aanreiken om emissiereducties te realiseren.