Bruno Vincent leidt ABS
De statutaire vergadering van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) heeft zopas Bruno Vincent unaniem verkozen als nationaal voorzitter van het ABS. Bruno Vincent is 53 jaar en vleesveehouder uit Aalter. Hij volgt Hendrik Vandamme op, die 16 jaar voorzitter was en niet meer herkiesbaar was.

Bruno Vincent gaat duidelijk met veel enthousiasme voor het mandaat dat hij kreeg. “Iemand opvolgen met 16 jaar ervaring zal geen evidentie zijn, maar ik ga er volledig voor om het syndicale werk van het ABS verder te zetten. Mijn engagement is vooral gedreven door wat er de laatste jaren de boeren is overkomen. Een samenloop van factoren heeft ervoor gezorgd dat er bijna geen opvolgers meer zijn in de land- en tuinbouw, wat op lange termijn onherstelbare schade zal aanrichten in de ganse voedselketen. Ik zie het gebeuren in het vleesvee, waar een groot aantal stoppers zorgt voor tekorten en prijsstijgingen. Andere sectoren, zoals melkvee, zullen volgen”, voorspelt de nieuwe voorzitter van ABS.
Werken aan verjonging
Bruno Vincent vertegenwoordigde ABS reeds bij sectororganisaties als Belbeef, de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees (IVB) en het Vlaams Centrum voor Agro en Visserijmarketing (VLAM) en was lid van de algemene vergadering van het ABS. Hij had echter eerder nog geen bestuursfunctie. Als voorzitter van ABS wil Vincent werken aan de verjonging van de landbouwsector en wil hij stabiliteit en de realiteit terugbrengen in het (landbouw)beleid.
De nieuwe voorzitter wil positief ingesteld blijven over de landbouw. “Natuurlijk is er altijd wel iets dat nog beter kan of moet. Er moet gewerkt worden aan de krimp van de landbouwgrond en aan de vergrijzing bij de boeren en boerinnen. In de politiek zien ze nu al enige tijd de landbouw als strategische sector. Dat besef komt laat, misschien zelfs te laat, en we zien die strategische waarde nog niet altijd vertaald in het beleid. Het Plattelandspact is daarvan een voorbeeld: een lovenswaardig initiatief, maar het budget blijft blijkbaar nog wat achter”, zegt Bruno Vincent.
Standvastig beleid
“We komen uit een periode waarin bij manier van spreken voedsel geen waarde meer had en waarbij de productie enkel werd aanzien als een last voor de maatschappij en het milieu. Het ABS heeft er reeds jaren de nadruk op gelegd dat de regelgeving te ingewikkeld is en dat er geen continuïteit is in het beleid. Standvastig beleid is nochtans een van de meest essentiële zaken voor het starten van een carrière in de landbouw, waar een carrière op zijn minst een periode van 40 jaar beslaat. Ik wil daar verandering in brengen. Met mij is er een andere voorzitter verkozen, maar daarom geen ander Algemeen Boerensyndicaat”, stelt Vincent.
De nieuwe voorzitter breekt een lans voor de jeugd in de sector en tegelijk voor de jeugd in ABS. “De mensen van Jong ABS moeten we de vrijheid durven geven om zelf hun activiteiten te organiseren. Bij de boerenprotesten van vorig jaar hebben we vooral bij de jeugd en de jonge boeren een sterk engagement en veel actiebereidheid gezien. We hopen dat zij dat engagement ook binnen ABS willen opnemen”, meent hij.
Kom uit uw kot
Hij heeft nog een oproep voor alle boeren en boerinnen. “Kom naar buiten en meng je in de debatten in je dorp of gemeente. Praat met de mensen, ook over andere zaken dan de landbouw. Neem deel aan het sociale leven en maak je als boer zichtbaar in de maatschappij. Dat moet niet altijd in de lokale politiek zijn, dat kan ook in schoolraden of in een voetbalvereniging.”
Bruno Vincent kijkt ernaar uit om zijn mandaat op te nemen, en kijkt ook uit naar de overlegmomenten en ontmoetingen waarop hij de spreekbuis kan zijn voor zijn collega’s. Hij beseft dat de collega’s van Boerenbond vaak zijn pad zullen kruisen. “Vaak zullen we standpunten delen en zullen we kunnen samenwerken. Er zullen ook momenten zijn dat onze standpunten verschillen. De stijl en de manier van communiceren van ABS zal altijd wat ‘directer’ zijn dan die van andere organisaties. Maar verschil moet er zijn”, geeft hij nog mee.
Nieuwe stem, nieuw gezicht
Uittredend voorzitter Vandamme heeft er het volste vertrouwen in dat de nieuwe voorzitter de land- en tuinbouwer centraal zal blijven stellen bij het uitzetten van zijn visie. “Na 16 intense jaren het voorzitterschap van het ABS te hebben opgenomen, is het tijd om plaats te maken. Tijd voor een nieuw gezicht, een nieuwe stem met een eigen koers, hoewel de basis van het syndicaal werk dezelfde zal blijven: de boer en tuinder als centrale spil. Niet als slogan, maar als uitgangspunt. Ik kijk zelf ook uit naar de verdere ontwikkeling van het ABS als de onafhankelijke stem uit de praktijk. De landbouwers waren mijn kompas. Zij moeten niemands knecht, noch niemands meester zijn.”
Hendrik Vandamme herinnert zich nog goed het begin van zijn mandaat. “Dat was in 2009, midden in de financieel-economische crisis. De melkprijs stond op een historisch dieptepunt, maar ook inzake varkensvlees, rundvlees en granen ging het toen heel moeilijk. Er was toen bij de agrovoedingsindustrie en retail weinig begrip voor de situatie van de boeren en dat leidde tot grootschalige protesten. Door de protesten zijn alle partijen dan toch met elkaar aan tafel gaan zitten om te onderhandelen. Daaruit kwam een toeslag van 10% voor de melkveehouders bovenop de basisprijs, gedurende 6 maanden. Dat was misschien nog niet genoeg om rendabel te zijn, maar het heeft wel geholpen. En er werd ondanks die toeslag geen liter melk minder verkocht. De consument wil meer betalen, als het maar bij de boer terechtkomt”, stelt Vandamme.
De melktoeslag van 2009 was de aanzet naar het ketenoverleg en de regels tegen oneerlijke handelspraktijken. “Ik hoor al eens dat men het ketenoverleg ‘maar’ een praatbarak vindt, maar we hebben vandaag nog steeds die waakhond nodig, als ik zie wat er gebeurt met de aardappelcontracten. Het ketenoverleg heeft goede resultaten opgeleverd, maar het is een werk van lange adem”, meent de uittredende voorzitter van ABS.
Boer zoekt Natuur
Vandamme kijkt met gemengde gevoelens terug op het Boer zoekt Natuur-project van ABS met Natuurpunt. “Dat was op zich een mooi project, de vergaderingen daarover verliepen in een positieve sfeer en dat is uitgemond in het toneelstuk Wortels met Bruno Vanden Broecke. Maar dan zie je dat diezelfde organisatie naar de rechtbank stapt tegen de landbouw die wij vertegenwoordigen en daar een heel andere toon aanslaat. Dat heeft voor veel onbegrip gezorgd bij onze leden en daarom is er geen vervolg gekomen op Boer zoekt Natuur”, stelt Vandamme.
“In heel veel dossiers kunnen landbouw en natuur elkaar versterken. Denk bijvoorbeeld aan het vrijwaren van de open ruimte. Dat moet dan wel gebeuren met respect voor elkaar en niet met procedures voor de rechtbank.” Op dezelfde manier is Vandamme heel ontgoocheld over de gang van zaken inzake MAP 7. “Er was constructief overleg en er werd een consensus bereikt, maar net op het einde trekken de milieubewegingen er de stekker uit” herinnert hij zich.
Kunnen wegen op beleid
Hendrik Vandamme ziet gelukkig niet enkel ontgoochelingen als hij terugkijkt op 16 jaar voorzitterschap van ABS. “We hebben kunnen wegen op het beleid. We boeken soms kleine resultaten of op de lange termijn. We kunnen praten met alle politieke fracties. En we zullen politici blijven uitnodigen om landbouwbedrijven te bezoeken, zodat ze met kennis van zaken beslissingen nemen”, stelt hij.
“In 2012 gingen we incognito, met camera, naar café La Tourelle in Anderlecht, waar elke week een paar versnijders de prijs voor varkens vastlegden op een bierkaartje. Met de camera konden we alles vastleggen en kwam er heel snel meer transparantie in die prijsvorming.
Een ander succes was bij toenmalig minister van financiën Van Overtveldt, met de invoering van het belastingkrediet voor zelfstandigen in de landbouw, ook voor forfaitair belastingplichtigen, waarbij er sinds aanslagjaar 2017 een belastingvermindering van honderden euro’s per jaar mogelijk is voor alle Belgische landbouwers. Weinig landbouwers weten dat dit door het ABS gerealiseerd werd.”
Een recenter succes is de hervorming van de zoogkoepremie naar de graslandpremie bij de laatste GLB-hervorming. “De zoogkoehouderij is meer dan ooit een cruciale sector in het behoud van het typische Vlaamse landschap met zijn mix aan historische graslanden, akkerland en koolstofopbouw in onze bodems met de eraan gerelateerde potstallen en stalmest. Daarin namen wij het initiatief en vonden we partners in Bioforum en de milieubeweging.”
Hendrik Vandamme heeft voortaan meer tijd voor zijn bedrijf in Oostende, dat hij binnen enkele jaren wil doorgeven aan zijn zoon. Voorts wil hij samen met het team medewerkers verder bouwen aan de opleidingen van het Nationaal Agrarisch Centrum (NAC), de zelfstandig opererende opleidingspoot binnen de ABS-groep, waarvan hij sinds 2 jaar voorzitter is.