Open brief aan de minister: Stop de onredelijke land- en broodroof
De Limburgse afdeling van BBB (Boer Burger Belangen) formuleerde eind maart een open brief aan minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns.

BBB-Limburg is verbolgen over enkele maatregelen die het de boeren alweer moeilijk maken. De organisatie hoopt uitgenodigd te worden door de minister voor een gesprek. Zij zien met lede ogen landbouwgrond verdwijnen.
Heksenjacht
Geachte minister van Landbouw,
Beste Jo Brouns,
Tijdens een landbouwinfoavond waar de nieuwe regelgeving over de beschermingsstroken aan bod kwam, stonden landeigenaars letterlijk aan de grond genageld. Ook enkele leden van BBB (Boer Burger Belangen) waren aanwezig en fronsten hun wenkbrauwen. Nu weer lijkt het erop dat een visie van enkelen ons door de strot geduwd wordt.
Opnieuw ligt een voorstel op tafel om grond in te leveren gelegen naast waterlopen en grachten, gronden die niet meer gebruikt kunnen worden voor het duurzaam produceren van voedsel. Het gaat hier over 12.000 ha of meer landbouwgrond die met onmogelijke regelgeving wordt belast. De eerste meter eigendom naast een beek of waterloop mag zelfs niet meer betreden worden door de boer of grondeigenaar.
Ook komen we erachter dat kalenderlandbouw toch nog bestaat! Weliswaar verborgen in dit voorstel en in bestaande regelgeving, zoals bij staalnamen van grond. Onze landbouwers, veeboeren en grondbezitters hebben het gevoel dat de heksenjacht die reeds jaren aanhoudt, niet stopt, ook niet met u als minister van Landbouw. Een dag te laat met iets en er worden enorme boetes opgelegd. We worden geconfronteerd met gewoonweg onmogelijke wetgeving die het gezond verstand van iedere burger te boven gaat.
Stop het pestgedrag
We vragen dan ook aan u als bevoegde minister om dit pestgedrag te stoppen.
Door gebruik te maken van een computersimulatie in functie van de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) werd in het verleden al een stempel gedrukt op onze landbouwbedrijven... Zonder echte metingen kregen de landbouwers een groene, oranje of rode kaart in de bus. Sommige boeren werden door deze brieven meteen met de rug tegen de muur gezet. Er was geen duidelijk beleid of overheidssteun, waardoor de jarenlange onzekerheid meerdere bedrijven, gezinnen en mensen letterlijk tot waanzin heeft gedreven.
In recente media lezen we dat de stikstofuitstoot in Vlaanderen gedaald is door de veestapel te verminderen. Dit zijn dan wel mooie artikels om te lezen, maar ze vergeten er wel bij te vertellen dat hierdoor het probleem zich verplaatst naar landen waar geen enkele wetgeving wordt toegepast of zo goed als geen inspanningen worden gedaan om ammoniak-emissies te beperken. En ja, er moeten zeker inspanningen gedaan worden om de doelstellingen 2030 te behalen. We mogen evenwel niet uit het oog verliezen dat door de veestapel te verminderen en landbouwgronden ongebruikt te laten liggen, we straks niet meer kunnen voorzien in onze eigen voedselproductie. We mogen niet in een situatie terechtkomen zoals bij het afbouwen van ons leger, waardoor we niet meer in staat zijn om ons zelf te verdedigen.
Land- en broodroof
Wat onze landbouwers nu weer te wachten staat, is niets meer of minder dan ‘land- en broodroof’. Er is geen sprake van een eerlijke vergoeding. Een eenmalige afkoop is geenszins een compensatie voor het verlies van akkergrond voor nu en voor de volgende generaties. Akkers gelegen naast grachten en waterlopen hebben nu al een minwaarde van 25%. De nieuwe regelgeving die zal volgen als de grachtenkaart klaar is, zal enorme inspanningen vergen, die in de praktijk niet haalbaar zijn en hierdoor leiden tot torenhoge boetes, die zonder echt bewijs of gerechtelijke uitspraak worden opgelegd.
Onze boeren, land- en tuinbouwers zorgen voor duurzaam voedsel en ja, ook zij willen het beste voor onze natuur en leefomgeving. Maar ons nu een kaart en regelgeving door onze strot duwen zonder de mogelijkheid tot inspraak via een openbaar onderzoek is niet de te bewandelen weg.
Op vraag vanuit de landbouwsector willen we met Boer Burger Belangen een gesprek met u als bevoegde minister van Landbouw.
Hoogachtend,