Bereken zelf je PAS-referentie 2030
Via een online referentietool kan je zelf de PAS-referentie 2030 van je bedrijf berekenen, de maximale ammoniakemissie die je bedrijf na 2030 mag uitstoten. Sinds maandag 28 april kan je ook een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 aanvragen.

Voor elke varkens-, pluimvee- of rundveehouderij die op 23 februari 2024 vergund was, wordt een PAS-referentie 2030 bepaald. De PAS-referentie 2030 is de maximale ammoniakemissie, uitgedrukt in kg NH3/jaar, die na 31 december 2030 mag plaatsvinden op het bedrijf.
De PAS-referentie wordt berekend op basis van de gemiddelde veebezetting in 2021 – zoals opgegeven in de Mestbankaangifte van dat jaar – in combinatie met de ammoniakemissiefactoren en leegstandspercentages en door het toepassen van bronmaatregelen die zijn bepaald voor respectievelijk varkens, pluimvee en rundvee.
Als bedrijf kan je zelf je PAS-referentie 2030 berekenen via de PAS-referentietool.
Afwijkende PAS-referentiesituatie 2021
Varkens-, pluimvee- en rundveehouderijen kunnen een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 aanvragen. Hiervoor werd een loket ingesteld, die vanuit de PAS-referentietool bereikbaar is. Aanvragen kunnen via dit loket van de Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie (CAPAS) worden ingediend vanaf 28 april 2025 tot en met 30 september 2026.
De specifieke redenen die een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 rechtvaardigen, zijn opgenomen in het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 september 2024. Als er bijvoorbeeld in dierplaatsen geïnvesteerd werd of er heeft zich tussen 2019 en 2021 een overmachtssituatie met impact op de veebezetting voorgedaan, kan de Commissie afwijken van de normale berekeningsmethode.
Om aanspraak te kunnen maken op een afwijkende berekeningsmethode moet er minstens een verschil van 7% in de veebezetting van de diersoort bestaan, telkens uitgedrukt in kilogram ammoniakemissie per jaar. Meer informatie kan u vinden op de website van Stikstof in Vlaanderen.
Het loket en praktische informatie over het indienen van aanvragen, vindt u op Stikstof in Vlaanderen.
Infosessie en demonstratie op 13 mei
Op dinsdag 13 mei, van 11u tot 12u, organiseert het Departement Omgeving een online infosessie en demonstratie van de PAS-referentietool en het loket voor het indienen van aanvragen bij de Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie (CAPAS).
Schrijf u hier in voor de infosessie van 13 mei.
Kennisportefeuille
Met steun vanuit uw Kennisportefeuille Landbouw krijgt 70% van de kostprijs van advies terugbetaald. Dat kan eenvoudig via het e-loket. Je beschikt in de Kennisportefeuille over 2.000 euro waarmee je gericht advies kan inkopen om uw PAS-situatie te verduidelijken en strategieën te ontwikkelen om te voldoen aan de reductieplicht. Log in op het e-loket Landbouw en klik op de tegel ‘Advies en Vorming Kennisportefeuille’. Je adviseur kan je wegwijs maken. Meer info vind je op de website van de Kennisportefeuille.